Tech

Komoly hiba: nem lehet kikapcsolni a fotómasinát

A legújabb Pentax fényképezőgépnek igen furcsa problémája van, amit szerencsére gyorsan és ingyen orvosolnak.

A Ricoh arról számolt be, hogy az áprilisban bejelentett Pentax K-3 II egyes példányait egyszerűen nem lehet kikapcsolni, vagyis hiába mozgatjuk a megfelelő kapcsolót “off” állásra, ennek hatására nem történik meg a kívánt kikapcsolás. A probléma a 6206660-nál kisebb sorozatszámú példányokat sújtja, mely készülékeket a gyártó természetesen azonnal és teljesen ingyen megjavítja.

Ez az első olyan Pentax modell, melyben ott a Pixel Shift Resolution nevezetű technológia: a fényképezőgép gyors egymás utánban négy felvételt készít, miközben egyetlen pixelnyi mértékben elmozgatja a szenzort. A nemrégiben általunk is tesztelt Olympus OM-D E-M5 II-ben is hasonló megoldás található, azonban míg ott ily módon a felbontást növelik, addig a Pentax esetében ehelyett az általános képminőség és a színvisszaadás javul.

 

A 131,5×102,5×77,5 milliméter méretű, illetve 785 gramm tömegű Pentax K-3 II-ben egy optikai aluláteresztő szűrő nélküli, továbbfejlesztett anti-moire funkciós CMOS képérzékelő teljesít szolgálatot, melynek révén maximum 24 megapixeles felbontású fényképek, illetve 60 képkocka/másodperc sebességű Full HD videók készíthetők. A 86 ezer pixeles RGB fénymérő szenzoros újdonság fényérzékenysége ISO100 és ISO51200 között állítható, a nem kívánt bemozdulások ellen pedig a 4,5 fényértéknyi előnyt biztosító továbbfejlesztett szenzormozgatásos képstabilizátor véd.

A magnéziumvázas készülék időjárásálló kivitelű, így egy kis eső és egy kis por egyáltalán nem tesz kárt benne. A képfeldolgozásról a nagyteljesítményű Prime III processzor gondoskodik, ezenkívül pedig említést érdemel többek közt a 27 pontos autofókusz rendszer, a 8,3 fps sebességű sorozatfelvevő, a 3,2 colos és 1,037 millió alpixeles LCD, a dupla SD-kártyaslot, a GPS-vevő, illetve az USB 3.0 és HDMI csatlakoztathatóság. A 200 ezer exponálásra tervezett zárszerkezettel rendelkező, de beépített vaku nélküli, 1099 dolláros újdonság forgalmazása májusban kezdődött meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik