Tech

A világ leggyorsabb szuperszámítógépei

Lássuk, hogy jelenleg milyen masinák rendelkeznek a legnagyobb számítási teljesítménnyel!

A világ leggyorsabb szuperszámítógépeit felvonultató legfrissebb ötszázas toplista élén ugyanúgy, ahogy korábban, egy kínai monstrum található: a Tianhe-2, vagyis Tejút-2 nevet viselő, Intel processzoros gép 3,12 millió maggal rendelkezik, teljesítménye pedig eléri az elképesztő 33,86 petaflopsot (Rmax).

A második helyezett az amerikai Titan, mely AMD-alapokon nyugvó Cray számítógép 17,59 petaflopsra képes, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az ugyancsak amerikai Sequoia állhat fel, a maga 17,17 petaflopsos teljesítményével. A top10-be ezenkívül japán, svájci, szaúd-arábiai és német szuperszámítógépek is bekerültek, hazánk büszkesége, a Debreceni Egyetemen üzemelő Leó pedig jelenleg a top500-as lista 383. helyén tanyázik. Ennek a 3696 processzormagos, Intel-alapú Hewlett-Packard gépnek a csúcsteljesítménye 197,2 teraflops.

Az ötszáz szuperszámítógépből a legtöbb, egész pontosan 233 példány az USA-ban található, és érdekesség, hogy az Intel processzoros masinák részesedése meghaladja a 86 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik