Tech

Elhunyt a Nintendo vezetője

Satoru Iwata a szakadék széléről hozta vissza a céget. 55 éves volt.

Szűkszavú közleményben jelentette be a Nintendo, hogy a cég elnöke, Satoru Iwata hétvégén elhunyt. Az 1959-ben született szakembert már gyerekkorában elvarázsolták az akkoriban még kezdetleges videojátékok. Vizsgái után a Nintendo egyik akkori leányvállalatánál, a Hal Laboratory-nál kezdett dolgozni, és bár több játék fejlesztésében is részt vett, 1983-ban kinevezték a teljes szoftvergyártás irányítójának. Tíz évvel később a teljes cég vezetője lett, és ügyes taktikázással kihúzta az addigra már a csőd szélén táncoló vállalatot. Mindeközben továbbra is igyekezett részt venni játékok készítésében.

2000-ben átkerült az anyavállalathoz, ahol először vállalati stratégiai igazgatóként kezdett. 2002-ben azonban a Nintendót 1949 óta vezető Hiroshi Yamauchi helyére ült az elnöki székben (ezzel ő volt az első Nintendo vezér, aki nem a Yamauchi klánból származott). Ekkorra a legendás játék- és konzolgyártó vállalat épp megroppanóban volt, akkori konzoljuk, a Gamecube erős üzleti buktának bizonyult. Iwata vezetése alatt azonban újra a csúcsra törtek, a Nintendo DS is sikeresnek bizonyult, az igazi visszatérést azonban a mozgásérzékelős Wii konzol hozta meg, amely a hardveres “izom-verseny” helyett inkább az egyedi kezelésre és újszerű élményre fókuszált.

Iwata közvetlen vezető volt, a Nintendo weboldalán közvetlenül válaszolt kérdésekre, és gyakorta feltűnt videojátékos eseményeken. Utolsó éveiben azon igyekezett, hogy a játékkonzolok felől a céget megnyissa az egyre nagyobb piacnak számító okostelefonos játékok felé is. Időközben minden vezetői tevékenysége mellett továbbra is igyekezett játékok fejlesztésében is szerepet vállalni. Ahogy a 2005-ös Game Developers’ Conference nyitó előadásában elmondta: “Névjegykártyámon egy nagyvállalat igazgatója vagyok, a fejemben játékfejlesztő, de a szívemben játékos.”

A szakemberről tavaly derült ki, hogy epevezetékén daganatot találtak, de rövid távollét után újra dolgozni kezdett. A közlemény szerint azonban idén kiújult ez a betegsége, és ez okozta halálát. A vezető hatását jól mutatja, hogy a gyászhírről még a konkurens játék- és hardverfejlesztők is megemlékeztek, a játékos közösség pedig máris tisztelettudó mémekkel búcsúzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik