Tech

Durva károkat okoz az internetes túlterheléses támadás

Egyetlen túlterheléses támadás akár 130 millió forintos kárt is okozhat, nem árt tehát előre felkészülni.

Egyre többször hallani a DDoS, avagy magyarul túlterheléses támadás kifejezést. A már “megszokott” vírusok és hackelések mellett ez az egyik legnépszerűbb támadási forma, amivel az internetes károkozók általában egy szolgáltatást, vagy weboldalt akarnak ellehetetleníteni. Gyakorlatilag különféle trükkös módszerekkel annyi gyors lekérést indítanak a becélzott oldalon, hogy az végül “nem bírja szusszal”, és leáll. Így hallgattattak már el radikális szervezetek és internetes terroristák politikai oldalakat és hírportálokat, de cégekre utazó bosszúállók is sikeresen állítottak le akár világszerte működő szolgáltatásokat, online boltokat is.

A Kaspersky Lab és a B2B International tanulmánya rávilágít arra, hogy a DDoS támadások milyen jelentős veszteséget – 52000 dollártól 444000 dollárig terjedő kárt – okozhatnak a cég méretétől függően. Ez a jelentős plusz költség sok szervezet számára komoly következményeket von maga után, melyek a mérlegükben szemmel láthatóan visszaköszönnek. Arról nem is beszélve, hogy a vállalat hírnevét is veszélybe sodorja, hiszen a partnerek és ügyfelek online adatai elérhetetlenné válnak.

A DDoS támadások okozta károk mögött számos tényező található. A tanulmány szerint a DDoS áldozatok 61 százaléka ideiglenesen elveszítette a kritikus üzleti információkhoz való hozzáférést; a vállalatok 38 százaléka nem tudta elvégezni az alapvető üzleti tevékenységeit; továbbá a válaszadók 33 százaléka számolt be az üzleti lehetőségek és szerződések elesésétől. Ezen túlmenően a DDoS támadások 29 százaléka negatív hatással volt a vállalat hitelminősítésére, míg 26 százalékuk a biztosítási díjak emelkedésével járt együtt.

A szakértők beleszámították a kalkulációjukba a helyreállítás költségeit is. Például a cégek 65 százaléka konzultált IT-biztonsági szakemberekkel, 49 százalékuk az IT infrastruktúra módosításáért fizetett plusz díjat, az áldozatok 4 százaléka kénytelen volt ügyvédhez fordulni, 41 százaléka pedig kockázatkezelők szolgáltatását vette igénybe. És ezek csak a leggyakoribb költségek. A DDoS támadás és az azt követő zavar gyakran kitudódik, és ez még jobban fokozza kockázatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik