Tech

Őrület: betilthatják a közterületi fotózást

Egyes európai országokban már most sem nézik jó szemmel, ha valaki fotón örökít meg egy híres épületet vagy műalkotást.

Itt a nyár, legtöbbünk ilyenkor gyorsan bepakol a böröndjébe és célba veszi valamelyik európai nagyvárost vagy tengerpartot, ahol aztán természetesen jó néhány fotót is készít a helyi látványosságokról. Azt azonban csak kevesen tudjuk, hogy a fotózást sok esetben nemcsak a múzeumokban, hanem akár nyílt terepen, közterületen is tiltják, mondván, hogy az ott látható fotós témákat szerzői jogok védik.

Itt van rögtön például az Eiffel-torony esete: a híres építményt nappal bárki szabadon fotózgathatja és a felvételeket is szabadon felhasználhatja, azonban, ha a kivilágított Eiffel-tornyot este szeretnénk megörökíteni, akkor ehhez először be kell szerezni a szükséges engedélyeket, legalábbis a hivatalos előírás szerint mindenképpen. Franciaországon kívül többek közt Olaszországban, Belgiumban, Bulgáriában és Albániában is belefuthatunk hasonló szabályozásba, más országokban viszont bármit és bármikor szabadon fotózhatunk, legalábbis egyelőre.

Az Európai Parlament ugyanis jogszabály harmonizációra készül a témakörrel kapcsolatban, és a legrosszabb forgatókönyv szerint az Európai Unió teljes területén korlátozhatják a közterületi fotózást, vagyis ha a párunkat le szeretnénk fotózni egy nevezetes helyszínen, és a képet posztolni szeretnénk a Facebookon, akkor ehhez előbb engedélyt kellene majd kérni a helyi hatóságoktól. Az üggyel kapcsolatban persze már most hatalmas a zúgolódás, és egyelőre csak bízni tudunk abban, hogy az EU semmilyen formában nem korlátozza majd a fotósok szabad lehetőségeit. A tervezett korlátozások bevezetése ellen akár mi magunk is tiltakozhatunk egy online petícióhoz való csatlakozással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik