Tech

5+1 hasznos kütyü nyári fesztiválokra

A telefon már alap, de milyen egyéb kütyüt vihetnénk magunkkal egy fesztiválra? Következzen néhány praktikus ötlet.

Szeretjük, vagy épp furcsálljuk, az azonban tény, hogy manapság már nem trendi csak egy póló-rövidnadrág-papucs szettben elnézni valamilyen fesztiválra, vagy nyári buliba. Kütyük, hordozható eszközök vesznek körül minket a mindennapokban, és ezekre az alkalmakra is akad jó néhány hasznos megoldás.

Mivel már szinte mindenkinek az egyik legfontosabb kelléke az okostelefon, semmiképp ne induljunk útnak valamilyen hordozható töltő nélkül. A bulisátrakban, vízparton viszonylag ritka a fali csatlakozó, ám egy jól megválasztott kis “szappantartó” segíthet az átlagosan egy-másfél napig működő mobilokon. Tervezgetéskor vegyük számításba a méretet és kapacitást: a kisebb modellek 2-3000 mAh kapacitásúak, így egy átlagos telefont nagyjából egyszer tudnak teljesen feltölteni. Akadnak azonban nagyobb teljesítményű lehetőségek, az általunk is tesztelt APC Mobile Power Pack M10 például még mindig csak akkora, mint egy nagyobbfajta telefon (vagy kis tablet), viszont a 10 000 mAh kapacitás egy középkategóriás telefon esetében akár 4-5 teljes feltöltésre is elég. Csak ne felejtsük indulás előtt feltölteni a töltőt is, különben nincs értelme cipelni!

Az is tény, hogy egy nagyobb fesztiválon nem mindig a mi kedvenc zenéink szólnak, és persze akkor sem áll meg a buli, ha részünkről már inkább az alvást választanánk a színpadokhoz túl közel levert sátorban. Ilyenkor jöhet jól egy zajcsökkentő fejhallgató, amely igyekszik némi rásegítéssel kizárni a külső hangforrásokat, így a pörgés után akár valamilyen kedvenc relaxációs zenénkre könnyen elaludhatunk. Zajcsökkentő “fülesből” akad többféle árkategória a 20-30 ezer forintostól a 100 ezer fölöttiig (ilyen a BOSE QuietComfort 15 utazáshoz kifejlesztett modellje, amely ugyan 110 ezer forint környékén kelleti magát, de minden fillért megér).

Ha már zaj… Egy kis kitérőt kell tennünk, és egy olyan kütyüt is megemlítünk, ami nem is igazi kütyü. A hagyományos füldugókat bizonyára mindenki ismeri, de ezek nem túl hatékonyak, ráadásul a hangminőséget is rontják. Az Alpine speciális füldugóit azonban úgy alakították ki, hogy a külső hangminőség torzítása nélkül, igény szerint a m9inimálisra “vehessük le” a hangerőt. A szilikon apróságok lamellás kialakítása, valamint az igény (és hangerő) szerint cserélhető szűrők segítségével zenészeknek, zenehallgatóknak, bulizóknak védheti meg a hallását, és tapasztalatból mondjuk, hogy a másnap jelentkező fül-csengés is elmarad.

Az egyik legújabb divat a GoPro, illetve valamilyen hasonló kivitelezésű akciókamera. A bárhová felerősíthető, strapabíró kis eszközökkel felvehetjük a koncerteket, a vízbe ugrálást, a bungee-jumpingot, vagy bármilyen extrém fesztivál-őrületet, de vigyázzunk, mert könnyen függőséget okoz a “mindent, minden körülmények között rögzíteni” életérzés. Na meg persze az ár: egy GoPro Hero4 Black Standard modell 140 ezres árát annyival faraghatjuk le, hogy egy kifutó verziót választunk, ám a Hero 3+ Silver is belekerül még 80-85 ezer forintba. Vannak azonban olcsóbb klónok, például az Auchan sajátmárkás modellje, a Qilive sportkamera, melynek második generációja egy “távvezérlő” okosóra kíséretében 70 ezer forint környékén kapható.

Ha kifejezetten koncertet, vagy valamilyen “hangosabb” zenét szeretnénk videóra rögzíteni, csak ajánlani tudjuk a nemrég nálunk is járt Canon LEGRIA mini X felvevőt. Az apró kamerát alapvetően arra találhatták ki, hogy a lehetséges YouTube-sztárok maguk elé pattinthassák az asztalra, aztán énekeljenek, gitározzanak, zenéljenek kedvükre – erre utal a magunk felé fordítható kialakítás, a felpattintható kijelző és az állítható talp.

 

Mi viszont koncerten is kipróbáltuk a kicsikét, ami az elvárásokon felül teljesített. Kiváló hangszint-szabályozója segítségével nyomát sem találtuk a hangos koncertek felvételein jellemző torzításnak, kásásságnak, minőségi, CD minőségű sztereó hang a végeredmény. A 170 fokos, nagylátószögű objektív pedig egy nagyobb színpadot is kiválóan meg tud örökíteni, nem maradunk le semmilyen akcióról. Az már csak hab a tortán, hogy a beépített WiFi segítségével távvezérelhető is az eszköz okostelefonról. Az alábbi felvételt LEGRIA mini X-szel készítettük egy kifejezetten “fényszegény”, és erőteljesen hangos koncerten, a végeredmény mégis kiválóan látható és hallható (külön köszönet a zenéért a MYTRA zenekarnak).

Végül azért hagytunk egy gyöngyszemet is: könnyen felkészülhetünk az esőre ÉS a mobilunk lemerüésére egyszerre az Orange termoelektromosságot használó gumicsizmájával. A Glastonburí fesztiválon tesztelt lábbeli a test hőjét alakítja energiává, amit eltárol, és a nap végén képes ezt felhasználva tölteni az eszközeinket. Más kérdés, hogy egy egész napos gumicsizmás “töltés” után milyen kellemes illatok terjengenek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik