Tech

Az átlagnál rosszabbul szól az Apple Music

Kiderült egy furcsa részlet a múlt héten bejelentett zenei streaming szolgáltatásról. Az audiofilek nem fognak örülni.

Spotify, Deezer, Google Play Music: ezek a már bejáratott, internetről üzemelő zeneszolgáltatások talán egy kicsit mind elszürkültek, amikor az Apple a nemrég lezajlott fejlesztői konferenciáján bemutatta saját versenyzőjét. Bár az “almás webrádió” már egy telített piacra érkezik június 30-án, a szakértők szerint azért ugyanaz a jelenség itt is sok felhasználót megtéríthet, mint az iPhone-ok és iPadek esetén: az alma logo miatt a sznobok és rajongók hátrahagyhatják eddigi szolgáltatójukat az új és divatos kedvéért.

Most azonban kiderült valami, ami talán a zenét valóban értően hallgatók számára megálljt parancsolhat. Az Apple ugyanis több nemzetközi portálnak elismerte, hogy az Apple Music által streamelt zenék másodpercenkénti 256 kilobites bitrátás mintavételűek lesznek, ami bizony még a ma használt átlagot is alulmúlják. A Spotify és a Google Play Music egyaránt 320 kbps minőségű streamet kínál, az itthon még viszonylag kevéssé ismert Tidal konkrétan veszteségmentes, CD minőségű zenéket sugároz, míg a Deezeren az alap a 320 kbps, és beállíthatunk minőségi lejátszást, amikor veszteségmentesen tömörített, szintén a CD-minőséghez közelítő FLAC formátumban érkezik a fülünkbe a zene.

Az Apple által felvásárolt Beats Music pedig mindezidáig épp a 320 kbps élharcosának számított, most azonban képviselői azt nyilatkozták: a 256 kbps “nem szól annyira rosszabbul”, hogy ezt mondjuk egy mobilos lejátszás közben sokan észrevennék, viszont mivel a legtöbben útközben, mobilneten hallgatnak zenét, így csökkenthető a szolgáltatás által generált adatforgalom, és gyorsabban indulnak el a zeneszámok is.

Hogy mindenki megérthesse, pontosan mit is jelent a bitsűrűségek közötti különbség, íme egy összehasonlítás: ugyanazt a dalrészletet halljuk a legrosszabbtól a 320 kbps szerinti átlagig egymás után. Az apró különbségek megfigyelése érdekében javasoljuk, hogy a videót lejátszás előtt állítsák HD minőségűre, így adja ugyanis vissza az eredeti hangot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik