Tech

Jönnek az izmos és egyben takarékos 10 magos készülékek

A legújabb 10 magos chipsetek tabletek és okostelefonok az ígéretek szerint mind teljesítmény, mind pedig fogyasztás terén korrekt produkciót adnak majd elő.

Nem is olyan rég még minden mobilban/tabletben egymagos chipsetek voltak, aztán az LG előrukkolt a világ első kétmagos okostelefonjával, majd pedig szépen sorban megérkeztek a négymagos, illetve a nyolcmagos szörnyetegek is. És a fejlődés természetesen ezen a ponton sem állhat meg.

Nemrégiben ugyanis napvilágot látott a MediaTek legújabb tízmagos MT6797 Helio X20 chipsete, mely az első tesztek alapján mintegy 70 ezer pontos AnTuTu eredményt képes produkálni, vagyis nagyjából ugyanazt az eredményt hozza, mint a Samsung által az S6-os okostelefonokban használt nyolcmagos, 14 nanométeres Exynos 7420-as chipkészlet. Az SoC-ről most új részleteket árult el a gyártó: a MediaTek azt ígéri, hogy HD-felbontású YouTube videók nézésekor mintegy 39 százalékkal lesz kisebb a fogyasztás, mint az előző generációs chipset esetében. Skype-olás közben 41 százalékos fogyasztáscsökkenésre számíthatunk, játék közben átlagosan 17 százalékkal mérséklődik a fogyasztás, webböngészéskor pedig mintegy 5 százalékos fogyasztáscsökkentésnek lehetünk tanúi.

 

Az iparágban elsőként Tri-Cluster CPU konfigurációt alkalmazó MT6797-ben két darab 2,5 GHz-es Cortex-A72 mag, négy darab 2 GHz-es Cortex-A53 mag, illetve négy darab 1,4 GHz-es Cortex-A53 mag található. Az előző generációs MediaTek chipseteknél mintegy 40 százalékkal nagyobb teljesítményű újdonság a már jól ismert big.LITTLE architektúrára épül, LTE Cat. 6 (300 Mbit/s) támogatással bír és a TMSC 20 nanométeres gyártási technológiájával készül. Az LPDDR3 kompatibilis chipkészlet tömeggyártása várhatóan júliusban kezdődik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik