Tech

Július 29-én jön a Windows 10

Megvan az ingyenes frissítés napja, de az újonnan vásárolható rendszer árakit is tudjuk.

A Microsoft tavaly ősszel jelentette be a jelenlegi Windows 8.1 felváltására hivatott Windows 10 operációs rendszert, illetve annak első publikus tesztverzióját, melyről az elmúlt hónapokban rengeteg mindent megtudhattunk, illetve újabb tesztverziókat is kaptunk belőle. A Microsoft ma bejelentette, hogy 2015. július 29-én válik elérhetővé a Windows 10 ingyenesen letölthető frissítésként a Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszert használók számára a világ 190 országban.

A Windows 10-et a Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszert használók ingyenes frissítésként tölthetik le a számítógépeikre, így világszerte sok száz millió ember díjmentesen juthat hozzá a Windows 10-hez. Fontos, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a Microsoft közleménye egyértelműen úgy fogalmaz, hogy csak a jogtiszta Windows verziók frissítése lesz ingyenes.

Persze a Windows 10-nek lesz “saját” ára is, amennyiben valaki nem frissítésként, hanem újonnan szeretné beszerezni. Az új operációs rendszer úgynevezett alapkiadása nem más, mint az USA-ban 110 dolláros (31 ezer forint) OEM áron debütáló Windows 10 Home, mely könnyen kikövetkeztethető módon az átlagos otthoni felhasználók igényeit figyelembe véve lett kialakítva, és PC-ken, tableteken és 2-in-1 eszközökön lesz futtatható. A várhatóan 150 dolláros (42 ezer forint) OEM áron nyitó Windows 10 Pro ugyanezen masinárka érkezik, de a kisvállalkozások számára lesz optimalizálva, a Windows 10 Enterprise pedig a közepes- és nagyvállalkozások új Microsoft OS-e lesz. A Windows 10 Education az iskolai dolgozók és a tanulók számára készül, a minimalista Windows 10 IoT Core pedig olcsó eszközökön, így például gatewayeken fut majd.

A Windows Phone 8.1-et futtató eszközököre a közeljövőben frissítésként érkező Windows 10 Mobile a kisebb méretű, érintőkijelzős mobil készülékek operációs rendszere, vagyis ez a szoftver okostelefonokon és kisebb tableteken teljesít majd szolgálatot.

UPDATE: A bejelentés után nem sokkal már meg is jelentek a frissítésre (technikailag) jogosult gépeken azok a speciális gombok, amellyel elindíthatjuk az előzetes igénylést. A Windows tálca jobb oldalán, nem sokkal az óra és a dátum mellett bukkan fel egy apró Windows logo, amire kattintva felugró ablakban jelezhetjük igényünket az új rendszerre. Íme:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik