Tech

Csodálatos változás jön a Facebookon

Technet
Technet

2015. 05. 31. 10:10

Egy újítás, amit már a kezdetek kezdete óta követeltek... néhányan. Jönnek végre az izgő-mozgó kiscicák és a többi hasonló animáció.

És igen: a legnagyobb közösségi oldal a nemrég bejelentett, egyelőre elég vegyesen fogadott “hír-beemelő” szolgáltatás után hivatalosan is tudatta, hogy mostantól jöhetnek a gifek! Ez egy drámai változás, hiszen a Facebook kezdetek óta a formátum ellenzője volt, például azért, mert az izgő-mozgó képek átláthatatlanná és kaotikussá teszik, valamint idióta mémekkel árasztják el a hírfolyamot. Az is tény, hogy mivel a gif az internetes mozgóképek gyakorlatilag leginkább “gazdaságtalan” változata, egy néhány másodperces filmecske is komoly mérettel rendelkezhez, és ha ilyenek árasztanak el egy weboldalt, az könnyel lelassulhat a túlterheléstől (nem is beszélve arról, hogy mobilról nézve komolyan kihat mindez a rendelkezésre álló adatkeretre).

Épp ezért a Facebook még akkor sem lépett, amikor a Twitteren a támogatott formátumok közé került a gif; a legnagyobb hálózat inkább a videók autoimatikus lejátszását tette lehetővé. Akik pedig gifekkel teleszórt postokra vágytak a Twitter rövidre szabott üzenetei helyezz, inkább Tumblr-re vándoroltak.

A fenti okok miatt a Facebook nem is egy teljesen egyenes utat választott a gifek beemelésére. Hamarosan ki lehet majd próbálni, hogyan reagál állapotfrissítő ablakunk, ha valamilyen netes forrásból belinkelünk egy gifet. Alapértelmezésben csak egy előnézeti képet kapunk egy lejátszást elindító gombbal, így a kisfilm csak akkor töltődik be teljesen, ha egy kattintással rábírjuk a dologra. Ráadásul gifek közvetlen feltöltése továbbra sem engedélyezett, tehát marad a netes forrásokból beszúrás. Így viszont az (animált) kecske is jóllakik, és a (sávszélességet jelképező) káposzta is megmarad.

A változtatást fokozatosan vezetik be, így ne essen pánikba, ha másnak már működik ez a funkció, önnek még nem. Fontos továbbá, hogy az animált képeket csak a magánfelhasználók fogják tudni használni, a céges, vagy rajongói oldalakon továbbra sem lesz támogatott a funkció.

De mi, egyszerű felhasználók azért örülhetünk. Így.

Öröm gif (Array)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.