Tech

Csak ingyen akartam nézni a BBC-t és egy titkos pedofilellenes hadsereg tagja lettem

nindzsa (Array)
nindzsa (Array)

És lehet, hogy te is, csak még nem is tudsz róla. Nagyon fontos leckéket adunk internetezésből, hogy ne lepődj meg, mit csinál a számítógéped, amikor nem figyelsz.

Ingyen akartam nézni a BBC-t és a Hulut. De inkább a BBC-t. Ami azért nehéz feladat, mert a brit közszolgálati adót egyébként éves díjért cserébe lehet nézni. Pedig egy rakás tök jó sajátgyártású műsoruk van. Ahhoz, hogy ezt az interneten megnézzük, az iPlayer nevű lejátszóra van szükségünk. De ezt nem lehet csak úgy bárhonnan megnézni, egészen pontosan brit IP-címre van szükség hozzá.

 

Ilyenkor több megoldás van. Vagy fizetek havi pár dollárt egy fizetős VPN-ért, vagy ennél sokkal egyszerűbben felrakom a Hola nevű kiegészítőt a Chrome-hoz. A Hola aztán elintézi, hogy a Magyarországról nem elérhető oldalak azt gondolják, hogy én nem Magyarországról nézem őket. Simán halálra nézhetem majd magamat a BBC dokumentumfilmjeivel.

Online haderő

Ezt a megoldást választotta egy rakás ember is, amivel tudtukon kívül egy titkos online hadsereg részei lettek. Nemrég derült ki, hogy a 8chan nevű 4chan koppintás ellen túlterheléses támadást indítottak a Hola szervereiről. A 8chan gyakorlatilag egy aktív pedofilpornó-oldal (többek között, de leginkább). A túlterheléses támadás pedig úgy néz ki, hogy egy rakás felhasználó egyszerre kezd el kérdéseket küldeni egy oldalnak. Annyi kérdést, hogy az oldal nem tud válaszolni és összeomlik. Ez a DDoS-támadás.

A DDoS-hez pedig egy rakás gép kell, ami ezeket a kérdéseket elküldi. 8chanre került ki egy olyan poszt, amiben leírják, honnan lett ez a rakás gép. A Hola nemrég rájöhetett, hogy körülbelül kilencmillió IP-cím van a birtokukban. Olyan gépeken, amiknek rengeteg fölös sávszélessége van. Ez pedig elég sok pénzt ér. Ezért egy másik domainen, a Luminatin elkezdték ezeket a gépeket botnetként árulni. Ha valakinek elég pénze volt, hatalmas netes hadsereget vehetett magának, akikkel rengeteg oldalt túlterhelhetett. Mindezt úgy, hogy a felhasználóknak fogalmuk sem volt az egészről.

Semmi sincs ingyen

És itt érkeztünk el az internetes kapitalizmus egyik tanulságához. Hiába akar az információ szabad lenni, mégsem lesz ingyenes. Ha valamilyen szolgáltatást ingyen hazsnálhatunk, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem a pénzünkkel, hanem valami mással fizetünk érte. A legnyilvánvalóbb természetesen a reklám, amiből a Hír24 is él. Ezzel van talán a legkevesebb probléma, maximum nagyon idegesítő végignézni őket, de a remek tartalomért megéri.

 

A Google már neccesebb. Ha nem fizetünk pénzzel a szolgáltatásaikért, akkor adatokkal fizetünk. A Google gyakorlatilag mindent tud rólunk, és ezért hihetetlenül pontos hirdetésekkel bombáz minket. Cserébe ingyen használhatjuk a világ legjobb internetes infrastruktúráját.

Kapitalisták és kommunisták

És vannak ennél sokkal szürkébb dolgok is az internetes gazdasági modellekben. A Google például nemrég kinyírt egy rakás Chrome-kiegészítőt, mert a nagy részük malware-eket pakolt fel a számítógépekre. Ezeket a gépeket aztán egy cosmó dologra lehetett használni a korábban már említett botnet-hadseregtől az egyszerű adatlopásig.

A tanulság egyszerű. Az interneten semmi sincs ingyen, ezért inkább olyan dolgokat használjunk, ahol értjük, miből élnek a szolgáltatás tulajdonosai. Vagy olyanokat, amiket lelkes kommunisták üzemeltetnek, elhivatottságból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik