Tech

Ma jön az Android M, jövőre az Android N

A Google még ma leleplezi legújabb mobil operációs rendszerét, a Macadamia Nut Cookie-t.

A Google idén május 28-án, vagyis a mai napon nyitja meg az I/O fejlesztői konferenciát, melynek keretein belül elsőként árulnak el részleteket a vállalat készülőben lévő legújabb Android szoftverével kapcsolatban. A feltehetően 6.0-ás verziószámot kapó újdonság a kezdeti időszakban egyszerűen csak Android M névre fog hallgatni, és csak később, feltehetően augusztusban, vagy ősszel kapja meg végleges angol nevét, ami ugyebár egy “m” betűvel kezdődő édes finomság lesz.

A Google tavaly hasonlóképp cselekedett az Android 5.0 kapcsán: a júniusi I/O konferencián Android L néven bejelentett mobil operációs rendszer végleges változata októberben Lollipop (nyalóka) néven látott napvilágot. Az Android 5.0 és az Android 5.1 igen lassan terjed, hiszen a Google legfrissebb adatai szerint jelenleg még mindig csak 10 százalék körüli ennek a legfrissebb droidnak a házon belüli piaci részesedése.

Az Android M a várakozások szerint minden korábbinál jobb RAM-kezeléssel fog rendelkezni, az elődeinél kevesebbet fogyaszt majd, és állítólag natív módon támogatja az ujjlenyomat szenzorokat. Korábban felmerült többek közt a Mars, a Milky Way és a Marshmallow név is, de a legfrissebb pletykák szerint a befutó végülis a Macadamia Nut Cookie (MNC) lesz. Hiroshi Lockheimer, a Google egyik vezető szoftverfejlesztője egyébként már a Google I/O 2015 előtt elárulta, hogy 2016 már az Android M-et követő Android N-ről fog szólni, utána pedig ábécé sorrendben évente érkeznek majd az új kiadások. Amennyiben hosszú távon így tervez a Google, akkor 2019-ben várható az Android Q, 2025-ben jön az Android Z és 2028-ban debütál majd az Android Z.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik