Tech

Vigyázat, itt a legújabb internetes csalás

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 05. 27. 07:30

Elég néhány rossz kattintás és máris átvertek minket a világhálón tevékenykedő csalók.

Egy új internetes csalásra figyelmeztetnek a szakértők, melynek során Windows Live ID azonosítókat használnak olyan személyes adatok kinyerésére, melyeket a felhasználók a profiljaikban tárolnak, például Xbox Live-on, Zune-on, Hotmail levelezőn, Outlook-on, valamint OneDrive-on. A felhasználók figyelmeztetést kapnak e-mailben arról, hogy a Windows Live ID fiókjukat kéretlen e-mail üzenetek továbbítására használják fel, ezért leállítják a fiókjuk működését. Ahhoz, hogy a felfüggesztést feloldják, a felhasználókat egy weboldalra csalják, ahol frissíthetik az adataikat annak érdekében, hogy a szolgáltatás új biztonsági előírásainak megfeleljenek.

Valahogy így zajlik egy átlagos adathalász támadás e-mailben. Az áldozatokat valamilyen hamis oldalra vezetik, amely úgy néz ki, mintha valódi Windows Live oldal lenne és minden az oldalon beírt adat csalók kezére jut. Azonban a szakértők meglepve tapasztalták, hogy a csalók üzenete ténylegesen a Windows Live oldalára vezetett, és nem kísérelték meg a felhasználó adatait vagy jelszavát ellopni.

A linkre kattintva, miután sikeresen engedélyezzük a fiókot a hivatalos live.com oldalon, a felhasználó egy azonnali parancs üzenettel szembesül a szolgáltatótól: egy alkalmazás kér engedélyt ahhoz, hogy automatikusan beléphessen a fiókunkba, megnézhesse a profiladatainkat és hozzáférjen a címlistánkhoz, valamint a magán- és munkahelyi e-mail címeinkhez. A csalók a nyílt szabvány engedélyezési folyamat (OAuth) hibáin keresztül tudtak hozzáférni ehhez a technikához. Azon felhasználók, akik a “Yes” gombra kattintanak, nem a saját felhasználónevüket és jelszavukat adják ki, de személyes adatokat szolgáltatnak, például a címlistájukon szereplő e-mail címeket, a barátaik valós- és beceneveit. Az is előfordul, hogy más adatokhoz is sikerül engedélyt kapniuk, például találkozók, események időpontjaihoz. Ezeket az információkat nagy eséllyel tisztességtelen célokra használhatják fel, például az áldozat címjegyzékében található címekre spam üzeneteket küldhetnek, vagy adathalász támadásokat indíthatnak.

 tn-icsal (Array)

Íme néhány hasznos biztonsági tanács:
1. Ne kattintsunk az e-mailben, privát üzenetben, vagy közösségi oldalakon kapott linkekre.
2. Ismeretlen alkalmazásoknak ne engedélyezzük a személyes adatainkhoz való hozzáférést.
3. Győzödjünk meg róla, hogy teljesen megértettük, hogy az adott alkalmazás milyen hozzáférési jogokkal rendelkezik a fiókjainkhoz.
4. Ha észrevesszük, hogy az alkalmazás már spam üzeneteket vagy rosszindulatú linkeket küldözget a mi nevünkben, akkor jelezzük a panaszunkat a közösségi oldal adminisztrátorainak, vagy az alkalmazás webes szolgáltatójának, akik letilthatják az alkalmazást.
5. Mindig érdemes frissíteni a vírusirtó szoftver adatbázisát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.