Tech

Új trükkökkel támad a levélszemét

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 05. 20. 06:00

A kéretlen elektronikus levelek továbbra sem hagynak nyugtot nekünk - új domainek élesztik újjá a régi spameket.

A releváns közösségek és szervezetek számára, 2015 januárjában indított új felső szintű domainek a spammerek kedvenceivé váltak, derül ki a Kaspersky Lab 2015 első negyedéves spam és adathalász elemzéséből. Sokuk számára az új domainek kiváló eszközt kínálnak a kéretlen és törvénytelen reklámkampányok megvalósításához.

Spam és adathalász statisztika
-A spamek aránya az e-mail forgalomban 2015 első negyedévében 59,2 százalék volt, ami 6 százalékponttal kevesebb, mint az előző negyedévben.
-Az Amerikai Egyesült Államok megőrizte vezető spamforrás pozícióját 14,5 százalékkal.
-A Kaspersky Lab termékei 50077057 esetben riasztottak adathalászat észlelése miatt, amely 1 millióval több, mint az előző negyedévben.
-Az összes regisztrált adathalász incidens során a pénzügyi szervezetek voltak a leginkább érintettek, 37,06 százalékos értékkel.

 tn-spam (Array)

Az új felső szintű domain (gTLD) regisztrációs program lehetőséget ad a szervezetek számára, hogy maguk választhassák meg a tevékenységükhöz és a weboldalukhoz illő domain zónát. Például a munkaerő közvetítéssel foglalkozó weboldalak használhatják a .work domain nevet, míg a tudományos témájú honlapok választhatják a .science tartományt. Az új gTLD program által nyújtott üzleti lehetőségeket az internetes közösség lelkesen támogatta, és az új domain nevek regisztrációja már folyamatban van.

A spammerek és kiberbűnözők is gyorsan reagáltak az új trendre, amelynek eredményeként az új domain zónák azonnal a hirdetési spam, adathalász és rosszindulatú e-mailek nagyvolumenű terjesztésének központjává váltak. Az e-mail forgalom megfigyelése alapján látható, hogy az új tartományokból küldött spam levelek száma jelentősen növekedett 2015 első negyedévében. A .work domainekről küldött e-mailek általában különböző munkákra keresnek jelentkezőket, többek között a háztartásokkal kapcsolatos karbantartási munkákra, építőipari tevékenységekre, valamint berendezések telepítésére. Másrészt, sok üzenet a .science domain alól érkezett, amelyek főként oktatási intézményeket reklámoztak. De 2015 első negyedévében sok e-mail érkezett színekről elnevezett domainekről is (.pink, .red vagy .black), amelyeket gyakran ázsiai társkereső oldalak népszerűsítésére használtak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.