Tech

Tovább zsugorodik a Nokia

A szebb napokat is látott finn vállalat most újabb munkaerő leépítésről számolt be.

A Microsoft és a Nokia 2013 szeptember elején jelentette be, hogy a Microsoft felvásárolja a Nokiát. A két vállalat között létrejött megállapodás értelmében a Microsoft egész konkrétan a Nokia készülékek és szolgáltatások üzletágát kebelezte be. A Microsoft-Nokia ügylet tavaly április végén fejeződött be, vagyis hivatalosan ekkor került a Nokia mintegy 32 ezer dolgozója a Microsoft alkalmazásába. A tranzakciót követően a Nokia központja továbbra is maradt Finnországban, a vállalat pedig ettől kezdve már az NSN-re, a HERE szolgáltatásra, és a Nokia Technologies részlegre fókuszál.

A napokban százötvenedik születésnapját ünnepelt Nokia most arról számolt be, hogy a különböző kutatási/fejlesztési tevékenységekkel foglalkozó Nokia Technologies finn központjából elbocsátanak hetven alkalmazottat. A vállalat ezen részlege globálisan mintegy 650 embernek ad munkát, akik közül jelenleg körülbelül 400-as dolgoznak Finnországban.

Míg a Nokia Technologies-nél leépítések vannak, addig a HERE részleget várhatóan heteken belül kompletten el fogja adni a cég: a 2008-ban 8,1 milliárd dollárért felvásárolt Navteq-re épülő HERE-t valószínűleg a közösségi taxi szolgáltatást üzemeltető Uber vásárolja meg, állítólag 3 milliárd dollárért. Pletykák szerint egyébként többek közt az Alibaba, az Apple, az Amazon, a Facebook, illetve a Baidu is a potenciális vásárlók listáján szerepel, csakúgy mint az Audi, a BMW, illetve a Mercedes-Benz. Végül, de nem utolsó sorban megjegyzendő, hogy a Nokia nemrégiben 16,8 milliárd dollár ellenében megvásárolta az Alcatel-Lucentet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik