Tech

Támad a Herceg: kormányzatokra céloz a feltámadt vírus

Technet
Technet

2015. 04. 25. 06:00

Visszatért a herceg: felfedezték a hírhedt Miniduke-kal rokonságban álló CozyDuke fenyegetést. Ugyan leginkább kormányzati szervekre céloz, de nem árt mindenki másnak is odafigyelni, mit nyit meg az interneten, vagy a levelezőprogramokban.

A Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapata által közzétett jelentés egy új, fejlett kiberkémkedési kampányt ír le, amely híres intézményeket támad. Az Egyesült Államokban lévő célpontok között a feltételezések szerint megtalálható a Fehér Ház és a Külügyminisztérium, de a támadási lista németországi, dél-koreai és üzbegisztáni kormányzati és kereskedelmi szervezeteket is tartalmaz.

Amellett, hogy igen pontosan célozzák híres áldozataikat, a fenyegetés mögött álló hackerek más aggasztó, ugyanakkor rendkívül érdekes módszereket alkalmaznak, melyek között megtalálhatók a titkosítási és az észlelést megakadályozó technikák. Így például a programkód észleli több biztonsági termék – nevezetesen a Kaspersky Lab, a Sophos, a DrWeb, az Avira, a Crystal és a Comodo megoldásainak – jelenlétét annak érdekében, hogy kijátssza őket.

A Kaspersky Lab szakértői felfedezték, hogy a rosszindulatú eszközkészlet funkcionalitása és felépítése erős hasonlóságot mutat a több jel alapján feltételezhetően orosz anyanyelvű hackerek által irányított MiniDuke, CosmicDuke és OnionDuke kiberkémkedési kampányoknál alkalmazott eszközkészletével. Megfigyelések szerint a MiniDuke és a CosmicDuke jelenleg is aktív, és diplomáciai szervezeteket, nagykövetségeket, energia-, olaj- és gázipari cégeket, telekommunikációs vállalatokat, katonai létesítményeket, valamint akadémiai és kutatási intézményeket céloz több országban is.

tn-virus (technet, támadás, védelem, biztonság, fenyegetés, szoftver, vírus)

A CozyDuke csoport főként célzott adathalászattal, feltört webhelyekre – melyek között néha ismert legális webhelyek, például a “diplomacy.pl” találhatók – mutató hivatkozásokat tartalmazó e-mailekkel próbálja meg becserkészni áldozatait. Ezeken a weboldalakon egy ZIP tömörítvényben helyezi el a malware-t. Egy másik módszere flash videóknak álcázott rosszindulatú végrehajtható fájlok szétküldése e-mailek mellékleteként. A CozyDuke egy backdoort és egy telepítőt (dropper) használ. A rosszindulatú program információt küld a célpontról a parancs és vezérlő szervernek, majd konfigurációs fájlt és további modulokat tölt le, amelyek megvalósítják a támadók által igényelt funkciókat.

Néhány tipp, melyekkel elkerülhető a baj:

  • Ne kattintsunk ismeretlen forrásból származó csatolmányokra és hivatkozásokra.
  • Rendszeresen vizsgáljuk át PC-nket egy fejlett antimalware megoldással.
  • Óvakodjunk a ZIP tömörítvénybe csomagolt SFX fájloktól.
  • Ha gyanúsnak találunk egy csatolmányt, nyissuk meg egy sandboxban.
  • Tartsuk naprakész állapotban az operációs rendszerünket, telepítsünk hozzá minden frissítést.
  • Frissítsük rendszeresen az olyan elterjedt alkalmazásokat, mint a Microsoft Office, a Java, az Adobe Flash Player és az Adobe Reader.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.