Tech

Az Apple haraphatja a következőt a Nokiából

Jól értesült források szerint a finn vállalat hamarosan egy újabb részlegét is áruba fogja bocsátani.

A Microsoft és a Nokia 2013 szeptember elején jelentette be, hogy a Microsoft felvásárolja a Nokiát. A két vállalat között létrejött megállapodás értelmében a Microsoft egész konkrétan a Nokia készülékek és szolgáltatások üzletágát kebelezte be. A Microsoft-Nokia ügylet tavaly április 25-én fejeződött be, vagyis hivatalosan ekkor került a Nokia mintegy 32 ezer dolgozója a Microsoft alkalmazásába. A tranzakciót követően a Nokia központja továbbra is maradt Finnországban, a vállalat pedig ettől kezdve már az NSN-re, a HERE szolgáltatásra, és az Advanced Technologies részlegre fókuszál. De talán már nem sokáig.

A Bloomberg másfél hete számolt be arról, hogy a Nokia állítólag azt fontolgatja, hogy a közeljövőben a HERE üzletágát is eladja, most pedig arról ír, hogy igen nagy az esélye annak, hogy az Apple lesz a vásárló. A Nokia vélhetően azért tervezi ezen lépés megtételét, mert egyrészt a jövőben már csak a vezeték nélküli adatátviteli üzletágára szeretne fókuszálni, másrészt pedig ily módon némi bevételre kíván szert tenni. Ez utóbbira szüksége is lehet, ugyanis nemrégiben 16,8 milliárd dollár ellenében felvásárolta az Alcatel-Lucentet, és pletykák szerint jövőre újra bele fog kezdeni a mobilgyártásba.

A lehetséges vásárlók között említik a közösségi taxiszolgáltatásáról híres Ubert, illetve állítólag egyes német autógyártó cégek is lecsapnának a Here-re, melynek piaci értéke jelenleg mintegy 2,1 milliárd dollárra tehető. Pletykák szerint többek közt az Alibaba, az Amazon, a Facebook, illetve a Baidu is a potenciális vásárlók listáján szerepel.

Érdekesség, hogy a Nokia 2008-ban még nem kevesebb mint 8,1 milliárd dollárért vásárolta fel a HERE alapját biztosító Navteq vállalatot. A korábban Ovi Maps, illetve Nokia Maps nevet viselt HERE napjaink egyik legnépszerűbb, többek közt offline navigációra is képes alkalmazása, mely immár az összes népszerű okostelefon platformon elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik