Tech

Légből kapott internet: akcióban a Google légballonjai

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 04. 20. 13:00

A Google újfajta módon próbál internetet vinni oda, ahol jelenleg esetleg még elérhetetlen a világháló.

Az internetes penetráció tekintetében mi magyarok alapvetően el vagyunk kényeztetve, hiszen az ország nagy részén elérhető valamilyen vezetékes, vagy vezeték nélküli nagysebességű internetes szolgáltatás. A világ sok régiójában viszont ennél sokkal rosszabb a helyzet, a Google pedig egy különleges megoldás révén kívánja új területekre is eljuttatni a világhálót.

tn-b01 (technet, google, internet, online, világháló, ballon, drón) 

A Project Loon lényege, hogy a Google különleges internetes hőlégballonokat küld fel a sztratoszférába, vagyis jóval magasabbra, mint ahol a repülőgépek közlekednek. A 20 kilométeres magasságban lebegő ballonok a légmozgások hatására néhány kilométeres sebességgel mozognak, és a talajszinten egy mintegy 40 kilométer sugarú körben biztosítanak 3G/4G sebességű internetes szolgáltatást. A ballonok nemcsak a földi vevőkkel, hanem egymással is folyamatos kapcsolatban vannak – a 2,4 és 5,8 GHz-es frekvenciákon üzemelő rendszer használatához a földön egyedi antennákat kell felszerelni a házakra.

 tn-b02 (technet, google, internet, online, világháló, ballon, drón)

Az első ballonos tesztek 2012 októberében Kentucky-ban kezdődtek meg, majd pedig később több helyszínen is kipróbálták a technológiát: míg a kezdeti időkben 3-4 napba telt üzembehelyezni egy ballont, addig ma már ugyanez mindössze néhány órányi időt vesz igénybe. A legfrissebb tesztek Új-Zélandon, Latin-Amerikában és Ausztráliában zajlanak, és a Google szerint közel járnak ahhoz, hogy hamarosan több ezer ilyen légballont helyezzenek üzembe. Megjegyzendő, hogy a keresőóriás nemcsak ballonokkal, hanem drónok és műholdak révén is azon fáradozik, hogy az internet a világ lehető legtöbb helyén elérhető legyen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.