Tech

Prémium szuperzoommal támad az Olympus

A japán gyártó ezúttal egy felsőkategóriás nagy zoomátfogású digitális fényképezőgéppel rukkolt elő.

Az Olympus 2013 októberében jelentette be az Olympus Stylus 1-et, melynek tavaly októberben Olympus Stylus 1s néven mutatkozott be a némileg módosított utódmodellje. Ez a készülék novembertől egészen mostanáig csak Japánban volt kapható, most azonban a gyártó végre arról számolt be, hogy megkezdődik a termék nemzetközi forgalmazása. Az újdonság hazánkban várhatóan a nyár elejétől kezdve lesz kapható, még pedig mintegy 180 ezer forintos áron. 

 

A hardver nem sokat változott a Stylus 1-hez képest, viszont számos szoftveres újdonság jelent meg a fedélzeten: a léptetőzoom immár kilenc lépéses, a kijelzőn már nem a nagyítási-, hanem a fókusztávolság érték olvasható le, az akkumulátor nagyobb kapacitású, és felbukkant egy “kis célpont” nevet kapott új autofókusz mód. Az Olympus Stylus 1s egy a cég felsőkategóriás MILC készülékeihez nagyon hasonló vázban vonultat fel egy igen komoly zoomot kínáló objektívet, illetve egy az átlagnál nagyobb képérzékelőt. Az 1/1,7 colos méretű hátsó megvilágítású szenzor 12 megapixeles effektív felbontással rendelkezik, a választható legnagyobb fotófelbontás 3968×2976 pixel, a képarány 4:3, 3:2, 16:9, illetve 1:1 lehet, a fényérzékenység pedig ISO100 és ISO12800 között állítható.

 

Az optikai képstabilizátoros újdonság objektíve 28 milliméteres nagylátószöggel rendelkezik, ha pedig teljesen rátoljuk a zoomot, akkor 300 milliméteres gyújtótávolságot kapunk, vagyis az optikai zoomátfogás egész pontosan 10,7x-es. A kontrasztérzékelős élességállítást kapott készülék többek közt manuális fókuszálásra is lehetőséget biztosít, huszonöt AF-ponttal rendelkezik, makró módban pedig 5 centiméteres minimális tárgytávolságot tesz lehetővé. A mozgatható érintőkijelző 3 colos képátlón 1,04 millió szubpixelt vonultat fel, ezenkívül pedig egy 100 százalékos lefedettségű, 1,44 millió alképpontos elektronikus képkeresőt is kapunk a pénzünkért. A 116x67x57 milliméter méretű, illetve 402 gramm tömegű fényképezőgép kapcsán említést érdemel még a nagyteljesítményű TruePic VI processzor, a RAW támogatás, a Full HD (30 fps) felbontású videófelvevő, illetve az integrált Wi-Fi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik