Tech

Izmos életmentő: APC Mobile Power Pack M10 teszt

Az okostelefonok többsége még mindig csak egy napig bírja töltés nélkül, és néha út közben túl kevés segítséget ad egy apró gyorstöltő. Mi egy igazi nagyágyút próbáltunk ki a hordozható áramforrások közül.

Mondhatjuk, hogy legtöbbünk már nem tudna visszaváltani egy “butatelefonra”, annyira a napjaink részévé vált az e-mailezés, Facebook-használat, csevegés, navigáció, vagy a millió egyéb app használata. Az okostelefonok és tabletek ráadásul fejlődnek is fénysebességgel, egy mai kütyü már egy pár éves eszköz tudásának is többszörösét nyújtja. Egyetlen dolog maradt szinte változatlan: az áramellátás.

Kitalálhat bárki bármit, a telefonokban és tabletekben még mindig nagyjából olyan akku dolgozik, mint amilyen a tíz éve, vagy akár régebben használt eszközökben figyelt. Ennek pedig már szinte sehogy sem srófolható tovább a hatásfoka, ezért a jóval többet figyasztó modern eszközök energiaéhségét legfeljebb azzal lehet követni, hogy egyre nagyobbra méretezik az akkukat a készüléken belül. Ugyan egyes gyártók, például a HTC, az LG, vagy a Samsung próbálkoznak akku-kímélő üzemmódokkal, de ezek is csak tüneti kezelésnek számítanak. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy út közben nem merül le a telefon (és így elvágjuk magunkat a teljes modern világtól), az egyik legegyszerűbb megoldás az, ha magunkkal viszünk egy úti töltőt.

Ezek különféle néven bukkannak fel egyre több helyen (igen, van olyan hely, ahol mobil mobiltöltő néven láttunk ilyesmit), de ami még fontosabb, változó a teljesítményük, a méretük, és sajnos a megbízhatóságuk is. Leggyakrabban kis, 2-3000 mAh környéki apróságokat találunk a boltokban, amelyek a telefonok hasonlóra méretezett akkuit egyszer tudják feltölteni, aztán ők is éhezni kezdenek. A nagyobb kapacitású úti töltők viszont általában hatalmasak és ormótlanok, nehézkes tehát magunkkal cipelni őket. Épp ezért üdítő látvány az APC Mobile Power Pack M10, amely 10 000 mAh kapacitása ellenére nagyjából méretre és alakra is egy okostelefonra emlékeztet.

A zsugorfóliás dobozban a töltőn kívül egy 30 centis microUSB kábelt és némi leírást kapunk. Kibontva az eszköz tényleg csak elsőre tűnik nagynak, lapos kialakítása miatt csak annyira nyomja ki az ember zsebét, mint egy nagyobbfajta okostelefon. A hasonlat nem áll meg a méreteknél, a lekerekített szélek, valamint a két oldalt borító üveg(szerű) felület az iPhone-okhoz, vagy a Galaxy S6-hoz hasonlóan elegáns küllemet ad az eszköznek.

Ha az oldalsó gombbal aktiváljuk a töltőt, az elemet szimbolizáló piktogramban felvillanó ledsor hossza máris mutatja, mennyi “kakaó” maradt még az eszközben. Egy led esetén nagyjából 15, 2 lednél 40, 3 esetén 70 százalékos a töltöttség, a 4 led pedig a teljesen feltöltött állapotot jelzi. Nulláról körülbelül 6 óra alatt tudtuk színültig tölteni, ami elsőre talán kicsit soknak tűnhet, de ne felejtsük el, hogy öt átlagos telefon akkujának megfelelő áramot pumpálunk bele ilyenkor.

A felső szegélyen találjuk a csatlakozókat. Középen a microUSB, amellyel a töltőt tölthetjük, a két szélen pedig a normál USB-k, amelyekhez a telefonokat, tableteket és egyéb eszközöket küldhetjük “etetésre”. Mindkét port 5 voltos kimeneti feszültséget ad, a jobb oldali 1 amberes, a bal pedig 2,4 amperes áramerősséggel. Ha tehát csak egy eszközt töltünk, célszerű a bal oldali csatlakozót használni amolyan gyorstöltőként, de szerencsére arra is van lehetőség, hogy egyszerre két eszközt tápláljunk, ilyenkor a két port 1 illetve 1,4 amper leadására képes.

A több hetes tesztidőszak alatt többször mentett életet a kis eszköz, a “többször” szót abban az értelemben is használva, hogy egy négy napos időszakot segített átvészelni mindenféle fali töltő keresgélése nélkül. Az egyetlen dolog, ami kicsit húzósnak tűnhet, az a webáruházakban szereplő 13-14 ezer forint környéki ár, ami valamelyest magasabb, mint egy-két hasonló modellé. Viszont míg noname kínai gyártók termékeinél találkoztam már olyannal, ami nem hozta a kívánt teljesítményt, vagy akár szimplán “elfüstölt”, az APC két éves cseregaranciával biztosítja a problémamentes működést. Ráadásul a Mobile Power Pack M10 nem is olyan csúnyácska tömb, mint a többi hasonló kapacitású modell. Aki pedig egy kicsit olcsóbban szeretné ugyanezt a minőséget, 8000 forint környékén választhatja az M5-ös “kistestvért” is, amely 5000 mAh teljesítményével még mindig egy átlagos okostelefon kétszeri feltöltésére elegendő, ugyancsak az itt bemutatott dupla csatlakozós kivitelben.

Tetszett:

  • Szép külalak
  • Nagy teljesítmény
  • Dupla csatlakozó, egyidejűleg két eszköz töltése, gyorstöltő port
  • Két év garancia

Nem tetszett:

  • Kicsit borsos ár (bár a cseregaranciával és egyebekkel ez sem vészes)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik