Tech

High-tech a balatoni viharjelzésben

Viharral indult az idei viharjelző szezon - a biztonságot LED-ek és okostelefonos alkalmazás fokozza.

A hagyományoknak megfelelően április elején elindították a hazai tavakra telepített viharjelzőrendszerek idei szezonját. A “gombot” most először a Fertő tavon nyomták meg, a rendszer október végéig üzemel a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tavon, összesen negyven fix és tizenhat mobil viharjelzővel figyelmeztetve az állampolgárokat a veszélyre.

A viharjelzőrendszert folyamatosan fejlesztik, a Balaton keleti medencéjében már van olyan oszlop, amelyre messzebbről látható LED-fényszórókat szereltek, a törekvés az, hogy lépést tartsanak a technológiai, informatikai fejlődéssel. A biztonságot azonban nemcsak a tavakon villogó lámpák, hanem más eszközök is szolgálják, így például a folyamatos tájékoztatásra kidolgozott okostelefonos alkalmazások is.

A Balatont három medencére osztották, ezek jelzőberendezései egymástól függetlenül működnek. A LED-es technológiára való átállás folytatódik, a tapasztalatok kedvezőek, a jövő tervei között további viharjelző-állomások telepítése is szerepel. A viharjelzőket tartó oszlopok kiválóan alkalmasak arra, hogy azokon akár kamerákat helyezzenek el, ez megkönnyíti a tájékozódást, az aktuális helyzet felmérését. Egyre többen használják továbbá a TAVIHAR elnevezésű okostelefonos alkalmazást, melynek célja a vízen és víz mellett dolgozók, sportolók, pihenők és a környéken élők gyors és hatékony informálása.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által működtetett rendszer október harmincegyedikéig figyelmezteti a Balaton, a Velencei-, a Tisza-, valamint a Fertő tavon és a parton lévőket.

(fotó: Bakos Anett)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik