Tech

Vadonatúj böngészővel itt a legfrissebb Windows 10

A Microsoft kiadta érkezőben lévő szoftverének legújabb kiadását, melynek már a Project Spartan böngésző is a részét képezi.

A Microsoft tavaly szeptemberben jelentette be a Windows 8.1 követőjének tekinthető vadonatúj Windows 10 operációs rendszert, melynek bárki által kipróbálható ingyenes első tesztverziója október elején vált elérhetővé. A redmondi mamutcég ezt követően januárban újabb információzuhatagot zúdított ránk Windows 10 fronton és nem sokkal ezt követően ki is adta a szoftver új próbaverzióját, a Windows 10 Technical Preview-t. Ebben már ott figyelt a Cortana és az új Xbox alkalmazás is, de a Project Spartan webböngésző még nem.

Most pedig elérhetővé vált a friss-ropogós Windows 10 Technical Preview Build 10049, melynek végre már az oly sokat emlegetett Project Spartan is a részét képezi. Az új böngésző igen masszív Cortana támogatást élvez: a személyi digitális asszisztens alaphelyzetben ugyan a háttérbe van húzódva, azonban adott esetben aktiválja magát és segíteni próbál a felhasználónak. A Spartanban lévő Cortana egyelőre azonban csak az USA-ban használható, de az ígéretek szerint a közeljövőben a világ számos egyéb régióiban is elérhető lesz.

 

A Project Spartan lehetőséget biztosít továbbá arra, hogy bárhol ráírjunk, vagy ráfirkáljunk az éppen megtekintett webes tartalmakra, és ezeket a webes jegyzeteket ezt követően egyszerűen meg is lehet osztani a szoftverrel. A Reading List funkció révén komplett weboldalak és akár PDF állományok is elmenthetőek offline használatra, a Reading View pedig egy a tartalom lényegi részére lecsupaszított olvasnivalót biztosít számunkra. Fontos továbbá, hogy a vadonatúj renderelő motor a Microsoft ígérete szerint villámgyors, nagyon megbízható és emellett maximális biztonságot szavatol.

Nem szabad elfelejteni, hogy a 32/64 bites változatokban elérhető, 3-4 GB méretű legfrissebb Windows 10 még mindig csak egy béta állapotú szoftver, melynek kapcsán számos különböző hibába és nehézségbe futhatunk bele, vagyis a telepítést csak olyan számítógépeken ajánlott végrehajtani, melyeket nem “éles” helyzetben vagy munkára használunk. A Windows 10 végleges változata előreláthatólag valamikor 2015 második felében fog elkészülni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik