Tech

Özönlenek a veszélyes kínai termékek

Tavaly csaknem 2500 veszélyes terméket vontak ki az uniós piaci forgalomból Magyarország hathatós közbenjárásával - a legtöbb ilyen termék kínai eredetű.

Az Európai Bizottság minden év tavaszán sajtótájékoztató keretén belül hozza nyilvánosságra a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek európai riasztási rendszere, a RAPEX előző évi statisztikáit. Az idei év frissen publikált számadatai ismételten azt igazolják, Magyarország továbbra is élen jár a veszélyes termékek felkutatásában és kiszűrésében, azaz a piacfelügyeleti rendszer kiemelkedő hatékonysággal működik.

A számok nyelvére lefordítva ez annyit jelent, hogy 2014-ban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 291 riasztást küldött a rendszerbe, ezzel pedig Magyarország – hasonlóan a 2013-as évhez – első helyen szerepel a 28 tagállam aktivitását összegző táblázaton, a 2435 darab bejelentés 12%-át adva. Mindezek alapján Magyarország immár évek óta folyamatosan az élmezőnyben helyezkedik el az európai összevetésben, azaz a magyar fogyasztóvédelmi hatóság eredményesen lép fel a magyar és az uniós fogyasztók életének, egészségének és biztonságának megóvása érdekében.

A 2004 óta működő RAPEX rendszer egyre hatékonyabb, feladata a potenciálisan veszélyes fogyasztási cikkekkel kapcsolatos információk gyors eléretővé tétele. Segítségével korábban azonosíthatók és távolíthatók el az Európai Unió egységes piacáról azon termékek, amelyek a fogyasztókra nézve veszélyt jelenthetnek. Amennyiben egy tagállam hatóságai egy terméket veszélyesnek találnak, a Bizottság és a többi tagállam tájékoztatása érdekében feltöltik a rendszerbe, így az egész Unióban megtehetőek azok a szükséges lépések, amelyek a fogyasztók biztonságát hivatottak szolgálni. Az NFH Magyarország EU csatlakozása, 2004. május 1. óta látja el nemzeti kapcsolattartóként a RAPEX rendszer működtetésével kapcsolatos feladatokat.

 

2014-ben összesen 2435 darab súlyos kockázatot jelentő termékről érkezett bejelentés a RAPEX-be, ez az előző évhez képest 3 százalékos növekedést jelent. 2014-ben majdnem 2 millióan látogattak el a riasztási rendszer honlapjára, és az új keresőeszközöknek köszönhetően a fogyasztók és a vállalkozások jobban tudnak tájékozódni az észlelt veszélyes termékekről és a termékvisszahívásokról. A legtöbb súlyos kockázatot jelentő termékkel kapcsolatos riasztás Magyarországtól (291 darab), Németországtól (273 darab), Spanyolországtól (272 darab), Franciaországtól (163 darab) és Ciprustól (151 darab) érkezett be a rendszerbe. A 291 magyar riasztásból 264 súlyosan veszélyes, 15 közepes, illetve nagy kockázatú termék volt, míg 12 bejelentést információként továbbított a hazai hatóság.

Termékkategóriákat vizsgálva megállapítható, hogy 2014-ben elsősorban a játékok (28%), valamint a ruházati cikkek, a textíliák és a divatáru (23%) esetében volt szükség korrekciós intézkedésekre. Az említett termékekkel járó kockázat a bejelentések szerint leggyakrabban vegyi jellegű kockázat, illetve a sérülés- és fulladásveszély volt. A 2014-ben bejelentett legjellemzőbb vegyi jellegű kockázatok olyan termékekhez kapcsolódtak, mint például cipők és bőrtermékek (a bőrszenzibilizáló hatású króm), játékok és gyermekápolási cikkek (a potenciálisan termékenységi problémákhoz vezető műanyag-lágyítószerek), valamint divatékszerek (káros nehézfémek).

 

A magyar kezdeményezésű, súlyosnak minősülő riasztások (264 darab) csaknem 51 %-át ruházati termékek (2013-ben 57%), 16%-át villamossági termékek (elektromos termékek, díszvilágítási füzérek, világítóberendezések és kommunikációs és médiaeszközök) (2013-ben 27%), 16%-át játékok és gyermekeknek szánt termékek (2013-ben 10%) tették ki. Tehát idén több a gyermekeknek szánt veszélyes terméket vont ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a forgalomból, mint tavaly. Ezeknél a termékeknél a fő kockázat a ftalát tartalom volt. A riasztási rendszerben a származási országok között továbbra is Kína áll az élen. Az elmúlt évben – csakúgy, mint 2013-ban – a veszélyes termékekről szóló összes bejelentés 64%-a Kínából származó termékekhez kapcsolódott. Az Európai Bizottság a riasztási rendszer Kínára vonatkozó alkalmazásán keresztül szoros együttműködést folytat Kínával annak biztosítása érdekében, hogy a kínai hatóságok helyben kezeljék a termékbiztonsággal kapcsolatban felmerülő problémákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik