Tech

Veszélyben a PIN-kódok és a banki adatok

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 03. 28. 06:00

Szomorú tény, hogy a felhasználók negyede egyáltalán nincs tisztában a mobilos kiberfenyegetések kockázatával.

A mobil eszközök ma népszerűbbek, mint valaha, de tulajdonosaik még mindig alábecsülik a bennük rejlő veszélyek nagyságát. A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint a felhasználók 27 százaléka keveset tud a rosszindulatú mobilos programokról. Ez a fajta hiányosság pedig könnyedén a kiberbűnözök malmára hajthatja a vizet.

A kutatásból kiderült, hogy az androidos okostelefonok mindössze 47-, és az androidos tabletek 61 százaléka védett vírusirtó programmal, míg ezen okostelefonok 26- és a táblagépek 43 százalékán még jelszavas védelem sincs. A felhasználók kockázatos magatartása talán abból fakad, hogy 27 százalékuk nincs tisztában a mobil eszközöket fenyegető kiberveszélyek létezésével, míg 26 százalékuk bár tud róluk, mégsem aggódik emiatt.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a védelem nélküli androidos telefonok 18 százaléka pontosan azokat az információkat tartalmazza, amelyekre a támadók leginkább ki vannak hegyezve: bankkártyák PIN kódjai, online banki rendszerekhez való belépési jelszavak vagy más pénzügyi adatok. Míg a megkérdezettek 24 százaléka a közösségi oldalakhoz, magán-, és céges levelezéshez, VPN-hez és más érzékeny forrásokhoz tartozó jelszavait is a készülékén tárolja.

 tn-ont (technet, védelem, biztonság, támadás, család, bank, veszély)

A felmérés alapján az Androidot használók több online veszéllyel találkoznak, mint a Windows rendszerű eszközök tulajdonosai. Utóbbiak többet is tudnak a veszélyekről, és 10-ből 9 esetben védik is az eszközeiket. A felmérés felfedte, hogy a vizsgált 12 hónapos időszakban az androidos okostelefont használók 41-, míg a táblagépet használók 24 százaléka szembesült rosszindulatú alkalmazással. Míg az okostelefont használók 18-, illetve a tablet használók 24 százalékának törték fel az online fiókját. A különböző rendszerek készülékeire mért összesített adatok a következőképp alakultak: 31 százalék (rosszindulatú alkalmazások), 14 százalék (online szolgáltatás fiókjának feltörése), 43 százalék (pénzügyi adatokat célzó kibertámadások) – vagyis jelentősen alacsonyabbak, mint a csak androidos eszközökre vonatkozó adatok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.