Tech

A legújabb iOS tarol, a legfrissebb Android csak szerénykedik

Míg az Apple legújabb mobil operációs rendszere villámgyorsan terjed, a legfrissebb zöld robot csak nagyon lassan menetel előre.

Az Apple tavaly szeptember közepén adta ki aktuálisan legfrissebb mobil operációs rendszerét, az iOS 8-at, mely a legfrissebb jelentések szerint már több mint 77 százalékos részesedéssel rendelkezik a kompatibilis eszközök tekintetében. Az eggyel korábbi kiadás, az iOS 7 jelenleg 20 százalékon áll, a korábbi verziók pedig már csak összesen mintegy 3 százalékot tesznek ki.

A nagy rivális Google tavaly októberben leplezte le a Lollipop becenevet kapott Android 5.0 szoftvert, mely első körben a legfrissebb Nexus 6 okostelefonon, illetve a Nexus 9 tableten volt elérhető, majd pedig frissítés formájában számos egyéb készülékre is megérkezett. Ettől függetlenül a “nyalóka” nagyon lassan terjed, ugyanis a Google legfrissebb adatai szerint jelenleg még csak 3,3 százalékra tehető a házon belüli részesedése.

 

Jelenleg Android 4.4, vagyis a KitKat fut a legtöbb androidos okostelefonon, illetve tableten. A 2013 októberében debütált Android 4.4 részaránya nem kevesebb mint 40,9 százalékra tehető, vagyis elmondható, hogy tízből lényegében négy kütyün ez a verzió teljesít szolgálatot. A képzeletbeli dobogó második fokára az Android 4.2.x (Jelly Bean) léphet fel a maga 19,4 százalékos piacrészével, a bronzérem birtokosa pedig a jelenleg mintegy 17,3 százalékos részesedéssel rendelkező Android 4.1.x (Jelly Bean). Ezt követően a 6,9 százalékos Android 2.3.x (Gingerbread), az 5,9 százalékos Android 4.0.x (Ice Cream Sandwich), illetve az ugyancsak 5,9 százalékos Android 4.3 (Jelly Bean) következik a sorban.

Az iOS és az Android közötti hatalmas frissítési különbségek annak tudhatóak be, hogy míg az Apple-nek csak néhány saját készülékére kell elkészítenie az új szoftvereit, addig a Google legfrissebb OS-ét a rengeteg gyártónak számtalan különböző készülékre kell optimalizálnia, ami a legtöbb esetben igen hosszú ideig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik