Tech

Tarolnak a banki átverések

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 03. 19. 06:00

Négy egymást követő évben is a hamis banki értesítések vezetik a rosszindulatú spam támadások listáját.

A Kaspersky Lab közlése szerint immáron negyedik éve azok a leginkább széles körben elterjedt, e-mailben továbbított kéretlen programok, amelyek a felhasználók belépési információinak, jelszavainak, és más fontos adatainak megszerzésére irányulnak.

Az internetbiztonsági szakértők összeszedték 2014 legfontosabb adatait:
– Az e-mail folyamokban a spam üzenetek aránya 2014-ben 66,8 százalék volt, ami 2,8 százalékkal alacsonyabb, mint az azt megelőző évben.
– A kéretlen e-mailek számának visszaesése annak köszönhető, hogy a törvényes áruk és szolgáltatások reklámozásához egyre inkább más, hatékonyabb csatornákat vesznek igénybe.
– Az Egyesült Államok bizonyult a spamek legnépszerűbb forrásának (16,7 százalék).
– Az adathalász támadások aránya Brazíliában volt a legmagasabb, ahol a felhasználók 27,5 százaléka találkozott ilyen jellegű támadással. A második Ausztrália lett 23,8 százalékkal, amelyet India és Franciaország követett 23-23 százalékkal.
– Az adathalász támadások során a leggyakrabban felhasznált szervezetek és márkák a következők voltak: Yahoo 23,3 százalékkal, Facebook 10 százalékkal és a Google 8,7 százalékkal.

Egyre népszerűbbek azok a spam e-mailek, amelyek úgy álcázzák magukat, mintha mobileszközről küldenék őket. A vállalat kutatói számos nyelven találtak hasonló e-maileket, iPad, iPhone, Samsung Galaxy vagy más modell nevével visszaélve. Egy dolog volt közös az ilyen üzenetekben, a tartalmuk nagyon rövid volt, az aláírásban pedig csak a “Az iPhone készülékemről küldve” sort találták, amelyek többnyire rosszindulatú csatolmányokra irányították a felhasználókat.

tn-spam (technet, spam, email, átverés, bank, biztonság, védelem) 

A spamek általában különböző mobilos alkamazások (WhatsApp, Viber) értesítéseinek álcázzák magukat. Hiszen a felhasználók már hozzászoktak ahhoz, hogy az alkalmazások szinkoronizálódnak egymással, valamint más alkalmazások belépési adataival, és azok értesítéseivel. Ennek eredményeképp sok felhasználó nem is gondolja át, hogy amennyiben olyan e-mailt kap, amely arról tájékoztat, hogy értesítése érkezett az egyik üzenetküldő alkalmazásában, az nagy valószínűséggel hamis. Mivel ezek az alkalmazások nincsennek kapcsolatban az illető e-mail fiókjával, tehát az ilyen e-mail üzenetek nem lehetnek igaziak. A top 3 ország, amelyekhez a tömeges levélszemét üzenetek gyártása köthető: Egyesült Államok (16,7 százalék), Oroszország (5,9 százalék), valamint Kína (5,5 százalék).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.