Tech

Javában zajlik a legújabb USB-forradalom

Szépen lassan egymás után érkeznek a vadonatúj USB-csatlakozóval felvértezett termékek.

Az USB, vagyis az Universal Serial Bus szabvány kapcsán legutóbb néhány évvel ezelőtt lehettünk tanúi komolyabb változásnak, amikor is megjelent az USB 2.0-át váltó USB 3.0. A visszafelé kompatibilis harmadik generációs USB a korábbiaknál gyorsabb adatátvitelt és nagyobb töltőáramot biztosít, tavaly augusztusban pedig véglegesítették a még újabb USB Type-C szabványt.

 

Az USB Type-C-vel kompatibilis portok és csatlakozók legfontosabb újdonsága, hogy már nem kell oldalhelyesen egymásba csatlakoztatni őket, hanem az Apple-féle Lighting megoldáshoz hasonlóan egyszerűen csak be kell dugni a szimmetrikus kialakítású csatikat. Ennél egyszerűbb talán már csak az lenne, ha nem lapos, hanem kör alakú csatlakozókat használna a technológia.

 

A praktikusabb csatlakoztathatóságon kívül a korábbiaknál nagyobb, mintegy 5 Amperes árammal is kecsegtet az újdonság (20 Volt mellett ez már 100 Watt), ami azt jelenti, hogy a különböző perifériák gyorsabban lesznek tölthetők USB-n keresztül. Az sem elhanyagolható szempont, hogy míg a Type-B USB 3.0 esetében az 5 Gbit/s jelenti a maximáliás tempót, addig az új szabványú csatlakozók és kábelek révén akár 10 Gbit/s-os sebesség is elérhető. Némi üröm az örömben, hogy új kialakításánal fogva az USB Type-C nem kompatibilis a korábbi csatlakozókkal – az viszont mindenképpen jó hír, hogy az első USB Type-C képes eszközök és adapterek végre kezdenek felbukkanni a kereskedelmi forgalomban.

 

A Nokia novemberben jött ki a világ első USB Type-C kompatibilis tabletével, a Foxconn által gyártott N1-gyel, a SanDisk pedig most januárban jelentette be a világ első USB Type-C csatlakozós pendrive-ját, mely egyébként 32 GB kapacitással rendelkezik. Ezenkívül pedig a napokban érkezett meg a hasonló csatlakozóval felvértezett, LaCie Porsche Design Mobile Drive külső merevlemez, illetve a Type-C mellett Type-A USB, illetve Lighting porttal is felvértezett PhotoFast EVO C pendrive. Végül, de nem utolsó sorban, a héten debütált a világ első USB Type-C portos notebookja, a 12 colos Retina kijelzős új MacBook.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik