Tech

Szemrevaló retro fényképezőgép az Olympustól

A japán gyártó legfrissebb utazózoom készüléke immár RAW támogatással is fel van vértezve.

Az Olympus tavaly márciusban leplezte le a Stylus SH-1 típusjelzésű készüléket, mely a világ első öttengelyű optikai képstabilizátoros kompakt digitális fényképezőgépe volt, és amely a Stylus SH-2 “személyében” most megkapta az utódját.

 

Az Olympus Stylus SH-2 legfontosabb újdonsága, hogy a haladó fotósok már nemcsak JPEG, hanem akár RAW formátumban is rögzíthetik felvételeiket, ezenkívül pedig megjelent a vadonatúj Nightscape és Live Composite üzemmód, melyek révén rendkívül gyenge megvilágítás mellett is kiváló fotók készíthetők. Az öttengelyű képstabilizátor távol tartja a bemozdulás okozta elmosódást akár mozgás közben is – a könnyű gépeket nehéz stabilan tartani, ráadásul a 24x-es zoom objektív tudását kihasználni is csak a lehető legkevesebb mozgás mellett lehetséges, az SH-2 viszont megoldja ezt a problémát. A hagyományos rendszerek csak a oldalirányú elmozdulás és a billentés hatását tudják csökkenteni, ráadásul eléggé korlátozottan. Az Olympus rendszere azonban mind az ötféle elmozdulás típust ki tudja küszöbölni, például a könnyű gépeknél, állvány használata nélkül előforduló, objektívtengely körüli elfordulást, vagy az oldalirányú remegést, mely a makró felvételek esetén elég gyakori.

 

A 109x63x42 milliméter méretű, illetve 271 gramm tömegű újdonság “lelke” egy 1/2,3 colos mérettel rendelkező BSI-CMOS szenzor, mely 16 megapixeles felbontással rendelkezik. A TruePic VII processzoros készülék fényérzékenysége ISO1025 és ISO6400 között állítható, a maximális felbontás 4608×3456 képpont, a leghosszabb záridő pedig 1/2000 másodperc. Elöl egy 25-600 milliméteres gyújtótávolságú, f3-6,9 fényerejű objektívet, hátul pedig egy 3 colos és 460 ezer pixeles érintőkijelzőt találunk. Ezenkívül említést érdemel még a 3 centiméteres makró közelpont, a 12 fps sebességű sorozatfelvevő, a Full HD (60 fps) videófelvevő, a microHDMI kimenet, illetve a Wi-Fi támogatás. Videófelvétel közben egyébként bármikor fotózhatunk, akár RAW formátumban is. A fekete, fehér és ezüst színváltozatokban készülő, bőrhatású borítást kapott Olympus Stylus SH-2 március közepétől lesz kapható, a készülék hivatalos hazai listaára 99990 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik