Tech

Előretörnek az e-könyv-olvasók

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 03. 09. 06:00

A hagyományos papírkönyvek mellett egyre többen olvasunk digitális kiadványokat.

Európában közel 40 százalékkal nőtt az e-könyv-olvasók piaca a világ harmadik legnagyobb e-olvasó-gyártója, a PocketBook szerint. Az idei trendek középpontjában a felhőalapú szolgáltatások és a felhasználói élményt növelő alkalmazások fejlesztései állnak: a vásárlók kényelemre vágynak a tartalommal való interakció minden egyes fázisában.

A legfrissebb adatok szerint az e-olvasók eladási száma 2014-ben az előző évhez képest 30-40 százalékkal nőtt Európában, míg a világpiaci növekedés üteme elérte a 20 százalékot. A 2015-ös piaci trendek középpontjában a szolgáltatások fejlesztése és a tartalomfogyasztás kényelmét növelő felhőalapú megoldások bővítése áll. A jelenlegi hardverszintű fejlesztések hagyományosnak mondhatók, a közeljövőben nem várható igazán jelentős változás az e-könyv-olvasók felépítésében. Ez azt jelenti, hogy a készülékek ára sem fog számottevően változni.

tn-ebookk (technet, e-book, olvasó, könyv, digitális, papír, piac)

A termékfejlesztések fókuszában mostanság a szoftver áll. A fejlesztők 2015-ben olyan alkalmazások és szolgáltatások létrehozásán dolgoznak, amik a lehető legmagasabb szintű felhasználói élményt nyújtják. A mai e-könyv-olvasók kényelmes olvasásélményt nyújtanak, a felhasználóknak azonban ennél többre van szükségük: kényelemre vágynak a tartalommal való interakció minden egyes fázisában, a vásárláson keresztül a szállításon át az adattárolásig. Az ilyen rendszerek kiépítéséhez a kulcs a felhőalapú technológiák használatában rejlik.
 
Az e-olvasás népszerűsége világszerte stabil és folyamatos növekedést mutat, ez a trend pedig a magyar piacon is érvényesül. A KSH adatai szerint 2012-ben a digitális könyvek, valamint e-könyvek forgalma meghaladta a fél milliárd forintot (535 millió forintot tett ki), ez a szám 2013-ra pedig 862 millió forintra nőtt. A fogyasztók egyre szélesebb körben fedezik fel az e-könyv-olvasók által nyújtotta előnyöket, mint a fényviszonyoktól független olvasás, a szemkímélő kijelző vagy az alacsony energiafogyasztás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.