Tech

Chipek a testünkben – támadnak a bio-hackerek

Okostelefon, intelligens otthon, okosautó… netre kötött test? Mi jöhet még?

A Kaspersky Lab szakértői a svéd BioNyfiken bio-hacking közösséggel együttműködve vizsgálták meg, milyen következményekkel is járhat, ha az internet egyre inkább a részünkké válik. Ma már nem kell hollywoodi kasszasikereket néznünk vagy sc-fi regényeket olvasnunk ahhoz, hogy technológiai eszközökkel támogatott emberekkel találkozzunk. Köszönhetően az olyan beültethető segédeszközök széles körű elfogadottságának, mint a pacemakerek, inzulinpumpák, hallókészülékek és agyat stimuláló rendszereknek.

Ugyanakkor újabban olyan emberek egy másik csoportjáról kapunk híreket, akik nem egészségügyi, hanem kényelmi okból helyeztetnek el technológiai implantátumokat a testükben. Az okos implantátumok révén egyetlen kézmozdulattal zárakat nyithatnak ki, vásárlásokat végezhetnek és hozzáférhetnek számítógépes rendszerekhez. Jogosan merül fel a kérdés, aggódnunk kell-e amiatt, hogy egyre több személyes, ellopható adatot tárolunk a testünkben? A svédországi székhelyű BioNyfiken bio-hacking közösség élenjár abban, hogy elfogadtassa a tömegekkel a beültetett chipek használatát. Véleményük szerint egy bőr alatt elhelyezett okos implantátum hordása nem sokban különbözik egy fülbevaló vagy egy tetoválás viselésétől, és egyre többen fognak felszerelkezni az információkat tartalmazó, NFC kompatibilis implantátumokkal.

“A dolgok internetének fő trendje a termékek gyors piacra vitele, a biztonsági szempontokat gyakran csak utólag mérlegelik, vagy egyáltalán nem veszik figyelembe. És bár a biokiterjesztések régóta kedvenc témái a science fiction műveknek, manapság nem sok történet foglalkozik a mindennapi következményekkel. Mi történik, ha a privát kulcsunk a bőrünk alatt található? Ha valaki kezet fog velünk, akkor a virtuális másolatunkká válhat? Követhet valaki, bárhová is megyünk? A nyfiken szó kíváncsit jelent svédül, és amikor ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására kerítünk sort, mi is nagyon kíváncsivá válunk” – mondta Patrick Mylund Nielsen, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

 

“A technológia rohamosan terjed” – mondta Hannes Sjoblad, a BioNyfiken egyik alapítója. “Gyorsan növekszik a chip implantátumokkal kísérletező közösség, ezek az eszközök lehetővé teszik az emberek számára, hogy gyorsan és egyszerűen végrehajtsanak egy sor mindennapos feladatot, például az épületekbe való belépést, a személyi eszközök zárolásának feloldását PIN kód nélkül, valamint a különféle típusú tárolt adatokhoz való hozzáférést. Ennek a technológiának a megjelenését az ember-gép interakció fontos mérföldkövének tartom, amelynek jelentősége hasonló az első windowsos munkaasztal vagy az első érintőképernyő megjelenéséhez. Az érintéssel történő azonosítás természetes módszer az emberek számára, a PIN kód és a jelszó nem az. És minden újabb eszköz, legyen az egy kulcscsomó vagy mágneskártya, amit magunkkal kell vinnünk az azonosításhoz, csak egy újabb felesleges tárgy, amely összekuszálja az életünket”.

“Kritikus fontosságúnak éreztük, hogy egy, a technológiai kérdésekben jártas vezető biztonsági szakértő cég segítségét kérjük a lehetséges kockázatok elemzéséhez. A Kaspersky Lab ideális kutatási partner a BioNyfiken számára. Ők nem csupán elismert biztonsági szakértők és vezető innovátorok, hanem a kezdetektől fogva alkalmazói az új technológiáknak és a legfrissebb kutatási eredményeknek. Nagy várakozással tekintünk a Kaspersky Lab szakértőivel egy nyílt kutatási projekt keretében végzendő közös munka elé, melynek célja ezen chipek mindennapos használat közben esetlegesen fellépő sérülékenységeinek feltárása. Ha sérülékenységeket találunk, természetesen azonosítanunk kell a kivédésük módját”.

A BioNyfiken-nel való közös kutatáson túlmenően a Kaspersky Lab a svéd és európai bio-hacking közösségekkel együtt társ házigazdája lesz a biztonsági és adatvédelmi problémákra figyelmet felhívó eseményeknek is. Svédországban már számos olyan épület található, mint az Epicenter, ahol rendszeresen használnak NFC implantátumokat egy sor tevékenységhez, felváltva ezzel más eszközöket.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.