Tech

Csak minden ötödik szülő ismerőse a gyerekének

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 03. 05. 06:00

A közösségi oldalakon a gyermekek nem szívesen ápolnak kapcsolatot a szüleikkel, akik ily módon keveset tudnak csemetéik online tevékenységeiről.

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése felfedte, hogy a szülők közel negyede (22 százalék) érzi úgy, hogy nem tudja felügyelni gyermeke online tevékenységét, noha a megkérdezettek közel fele (48 százalék) aggódik amiatt, hogy gyermeke internetes zaklatással találkozhat. A Kaspersky Lab egy magas szintű bizottságot állított fel, hogy a 2015-ös Mobile World Congressen nyilvános panelbeszélgetés keretében beszéljenek a kérdésről. Mindezt egy olyan nemzetközi kampány részeként, amelyben gyerekeket és szülőket oktatnak és támogatnak, hogy közösen felléphessenek az internetes zaklatások ellen.

A kérdőív továbbá megmutatta, hogy a felnőttek azon jó szándéka, hogy több szabad teret biztosítsanak a gyermekeiknek, ahhoz vezethet, hogy sebezhetőbbé válnak az online zaklatásokkal és visszaélésekkel szemben. Csupán a szülők 19 százaléka mondta azt, hogy “ismerőse” a gyermekének a közösségi oldalakon, és mindössze 39 százalék nyilatkozta azt, hogy megfigyeli gyermeke online tevékenységeit. Pusztán 38 százalék beszélt a gyermekeinek az online veszélyekről, amely tükrözi a bizalom és megértés hiányát. A kutatásból kiderült, hogy a gyerekek gyakran vonakodnak attól, hogy beismerjék, hogy internetes zaklatás áldozatává váltak: azon szülők negyede (25 százaléka), akiknek a gyermekeit zaklatták a világhálón, azt nyilatkozták, hogy hosszú idő telt el, mire fény derült az ügyre. Ez azért aggasztó, mert az online zaklatás könnyen átváltozhat valódi zaklatásba, mint ahogy az érintett szülők 26 százaléka is tapasztalta.

tn-parkids (technet, mwc, mobile world congress, internet, online, gyermek, szülő) 

Az internetes zaklatás érzelmi hatása hosszú távon pusztító lehet a fiatalok számára, és a szülőknek tudniuk kell róla, hogy meg tudják állítani. A kutatás felfedte, hogy az interneten zaklatott gyerekek szüleinek mindössze 44 százaléka avatkozott közbe. Tény, hogy nehéz teljes mértékben megelőzni az internetes zaklatást, de van néhány intézkedés, amivel megóvhatjuk a gyermekeket tőle és a következményeitől. Például, ha felülvizsgáljuk a közösségi oldalak titkosítási beállításait, melyek lehetővé teszik a felnőttek számára, hogy felügyeljék azt, hogy ki láthassa a gyermek bejegyzéseit és ki írhasson számára üzenetet. Ha kihasználjuk az alkalmazások szülői felügyelet beállításait és a biztonsági megoldásokat, akkor együttes használatukkal erős védelmet és nyugalmat biztosíthatnak számunkra.

De ez többről szól, mint pusztán technológia. A szülőknek meg kell értetniük a gyermekükkel, hogy mennyire fontos, hogy a személyes információkat megtartsák, tehát ne fedjenek fel online olyan adatokat, mint lakcím, telefonszám, iskola és bankkártya szám.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.