Tech

Menekülttáborok lakóin segít a hordozható iskola

Áramellátás nélkül is működik a menekült gyerekeknek szánt virtuális tanterem.

A nemzetközi Vodafone Alapítvány a mai napon Barcelonában, a Mobile World Congress szakkiállításon mutatta be a Hordozható Iskolát. A szinte percek alatt felállítható, dobozban szállítható eszköz segítségével gyermekek és felnőttek a világ legnagyobb, és legrosszabbul ellátott menekülttáboraiban is folytathatják tanulmányaikat. A Hordozható Iskolát kifejezetten olyan területekre tervezték, amelyeken nincs elérhető vagy megbízhatóan működő áram és internetellátás. A mobil eszköz telepítését a Vodafone az Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) innovációs és oktatási egységével közösen végzi.

A “tanterem” — amely egy laptopot, 25 előre telepített tananyaggal felszerelt táblagépet, egy projektort, hangfalat, valamint egy 3G csatlakozást biztosító modemet tartalmaz — egy masszív és biztonságos 52 kilós ládában szállítható. A tanításhoz ezen kívül nincs szükség külön internetkapcsolatra. A dobozba zárt iskola elemeit egyetlen forrásból, egy időben lehet tölteni. Hat-nyolc órányi töltéssel egy teljes napig használható a mobil eszköz akár áramellátás nélkül is.

A következő év során a nemzetközi Vodafone Alapítvány Hordozható Iskoláját 12 menekülttáborban, Kenyában, Tanzániában és a Kongói Demokratikus Köztársaság egyenlítői régiójában használják majd. Az eszköz jövőre akár 15 ezer gyereknek és fiatal felnőttnek biztosíthat hatékony segítséget ahhoz, hogy tanulmányait zavartalanul folytathassa, két éven belül pedig akár 40 ezer gyermeket és fiatalt oktathatnak segítségével.

A Hordozható Iskolát a Vodafone a táblagépes oktatás terén szerzett korábbi tapasztalataira alapozva alkotta meg. 2014-ben a nemzetközi Vodafone Alapítvány az UNHCR oktatási és innovációs részlegével együttműködve dolgozta ki az Instant Iskolai Hálózat Programot, mellyel 18 ezer diákhoz juttatta el a táblagépes oktatást az észak kenyai Dadaab menekülttáborában. A tanárok beszámolói szerint olyan népszerű volt a táblagépes oktatás, hogy átlagosan 15 százalékkal többen jártak iskolába, míg a berendezés üzemelt.

Andrew Dunnett, a nemzetközi Vodafone Alapítvány igazgatója szerint az elmúlt években közel 50 millió ember élt otthonától távol, menekülttáborokban, közülük 25 millióan 18 év alattiak. A menekültek átlagosan 17 évre kénytelenek elhagyni otthonukat, emiatt jellemzően az oktatás sem elérhető számukra. A Vodafone Alapítvány Hordozható Iskolája masszív, egyszerű és eljuttatja a létező legjobb oktatási eszközöket olyan gyermekekhez, akik a lehető legrosszabb körülmények között élnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik