Tech

Az FBI is figyelheti az illegális letöltőket

Technet
Technet

2015. 02. 27. 12:43

Újra él a The Pirate Bay torrentoldal, de ne rohanjon letölteni. Komoly következményei lehetnek.

Miután két hónapja a svéd hatóságok rajtaütöttek a legnagyobb torrent-gyűjtőoldal, a The Pirate Bay üzemeltetőin, és lefoglalták az oldalt kiszolgáló szervereket, a “kalózportál” működése jó ideig szünetelt. Ugyan különféle tükrözött domaineket meg lehetett találni itt-ott a világhálón, egy ideig mégis úgy tűnt, az illegális letöltések királyát ezúttal tényleg lefejezték.

Egy idő után aztán először egy visszaszámlálás indult el az eredeti oldal helyén, majd múlt héten újraindult a The Pirate Bay, a szabad letöltésekért lelkesedők pedig boldogan üdvözölték a visszatérést, és persze rohantak letölteni a legújabb zenéket, filmeket és játékokat. Azóta viszont kissé aggasztó hírek érkeztek az oldalról, amik óvatosságra inthetik az érdeklődőket.

Elsőként Twitteren bukkantak fel olyan üzenetek, melyek szerint a weboldalon belül bevezetett CloudFlare szolgáltatás nem csak azt teszi lehetővé, hogy az oldal gyorsabban töltsön be és stabilabban működjön, hanem nem kívánt mellékhatásként az FBI-hoz adatokat továbbító kódokat is injektálhatott a rendszerbe. Rontja a helyzetet, hogy most pontosan senki sem tudja, ki is üzemelteti az új kalózoldalt, a korábban használt moderátori csapat már nem foglalkozik a felhasználókkal, ehelyett egy automatizált rendszerben jelenthetik be a felhasználók a hibás vagy épp gyanús torrent linkeket és tartalmakat. A három eredeti tulajdonos közül van, aki börtönben ül, van, aki pedig épp a jogi következmények miatt már nem foglalkozik az oldallal, tehát a mostani üzemeltetők személye teljesen titkos.

the-pirate-bay-fbi (technet, torrent, the pirate bay, letöltés, illegális, kalóz, internet, fbi, kémkedés, )

Egyesek olyan következtetésekig merészkednek, hogy a The Pirate Bay újraindítása mögött teljes egészében az FBI áll, akik így akarják az eddigieknél is jobban feltérképezni az illegálisan letöltők személyét és szokásait, a begyűjtött IP címek alapján pedig akár eljárást is indíthatnak minden egyes torrentező ellen.

A vádakra a The Pirate Bay nevében senki nem válaszolt, csupán kapcsolódó torrentoldalak tulajdonosai mondták el véleményeiket, a TorrentFreak szerint például túlzás az ilyen szintű paranoia. Mindenesetre azt tovbábbra sem tudhatjuk biztosan, ki áll a mostani The Pirate Bay mögött, és figyelik-e bármilyen szinten az oldalon található torrentek letöltőit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.