Tech

Közmű lesz az internet

Nem nálunk, hanem Amerikában. Mindennek az a haszna, hogy a szolgáltatók nem blokkolhatják vagy lassíthatják egyes szolgáltatók elérését.

Az internet az amerikai polgárok mindennapjainak ugyanúgy részévé vált, mint a telefon-, a víz- és az áramszolgáltatás – ezzel érvelt tavaly Barack Obama elnök a netsemlegességi szabályok szigorítása mellett. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a tartalomszolgáltatók nem fizethetnek az internetszolgáltatóknak azért, hogy gyorsabban jussanak el a felhasználókhoz – írja a Világgazdaság. Lassítani vagy blokkolni sem lehet a forgalmat.

Az amerikai hírközlési felügyelet is kezdeményezett konzultációt az internetről, amihez négymillióan szóltak hozzá. A fogyasztók azt szeretnék, hogy minden adat egyenlően legyen hozzáférhető, az iparág viszont megoszottt a kérdésben. A republikánusok bírálják a szabályozást, de a felhasználók álláspontja miatt egyelőre kénytelenek visszakozni.

Több szolgáltató – például a Vimeo, a Tumblr, a Netflix vagy a Twitter – kiállnak az internet semlegessége mellett, a Facebook vagy a Google viszont semleges. A mobilszolgáltatásban is érdekelt cégek viszont ellenkeznek, mert dollármilliárdokat költöttek fejlesztésekre és attól félnek, hogy ez nem térül meg az új szabályozás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik