Tech

Az Apple felhasználók sincsenek biztonságban

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 02. 16. 06:00

Dupla kockázat: a Mac és a PC felhasználókat egyformán érintik a kiberfenyegetések.

A Kaspersky Lab és a B2B International közös kutatása alapján az Apple gépek felhasználói mára szinte ugyanolyan gyakorisággal találkoznak kiberfenyegetésekkel, mint a más platformokat használók. Sőt, bizonyos típusú veszélyekkel akár többször is szembesülnek. Igaz, hogy a biztonsági szakértők mindezidáig nem találtak annyi káros szoftvert OS X rendszerre, mint más operációs rendszerekre, például Windows-ra, de ez nem jelenti azt, hogy a Mac eszközök és a rajtuk tárolt adatok ne lennének kockázatnak kitéve.

A felmérés során a megkérdezett Apple asztali gépet használók 26 százaléka, és az Apple laptopokat használók 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy találkozott az év folyamán malware-rel. A fertőzött PC tulajdonosok száma némileg magasabb volt, összesen 31 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy találkozott az elmúlt 12 hónapban rosszindulatú vírussal. Azonban az elmúlt egy év során a Mac tulajdonosok 19 százaléka nézett szembe zsaroló vírusokkal, míg a Windows felhasználók mindössze 11 százaléka volt érintett. A pénzügyi adatokat célzó támadások esetében hasonló eredményt mutatott a két tábor: ilyen eseteket az OS X felhaszálók 52-, a Windows felhasználók 54 százaléka jelentett.

tn-szam (technet, pc, apple, felhasználó, vírus, védelem, biztonság) 

A felmérésből továbbá kiderült, hogy a Mac felhasználók általában kevésbé vannak tudatában az internetes veszélyeknek, mint a Windows-t használók. Például, a megkérdezett MacBook tulajdonosok 41 százaléka sosem hallott még zsaroló vírusokról. A felmérés rávilágított arra is, hogy a Mac felhasználók fele még mindig mellőzi az internetbiztonsági megoldások használatát: jelenleg a Macbookok 38-, míg az asztali Apple gépek 50 százaléka védett. Sőt, biztonsági megoldás vásárlásakor, az Apple felhasználók 40 százaléka az árat jelölte meg legfontosabb tényezőként, szemben 37 százalékkal, akik a kártékony programok észlelését helyezték az első helyre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.