Tech

Okosóra lesz a jövő slusszkulcsa

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 02. 15. 06:00

Dinamikus látótér, okosóra, hajlított kijelző, környezetérzékelő-szenzorok a jövő autóiban.

Az online világ villámgyors fejlődése az autóipart sem hagyja hidegen: a Continental olyan innovatív újdonságokat mutatott be, mint például a felhőalapú dinamikus látótér, a hajlított OLED kijelző, a környezetérzékelő-szenzorok vagy az okosóra, mely a jövő slusszkulcsa lehet.

A Continental idei innovációiának középpontjában a dinamikus elektronikus látótér (eHorizon) áll. A rendszer a digitális térképet egy olyan nagy pontosságú és folyamatosan frissülő érzékelővé képes alakítani, amely így a puszta navigációnál sokkal több mindenre használható. A felhő szolgáltatásból további előnyök is származhatnak. A vállalat lágy hibrid meghajtási rendszere (48 Volt Eco Drive) felel például azért, hogy a vezetés során a lehető leghatékonyabb működési stratégiák lépjenek életbe. Ennek a rendszernek a lelke a Continental központi erőátviteli szabályozója, amely a “felhőből” nyer információkat és azok felhasználásával optimalizálja az olyan hibrid funkciókat, mint a siklás, szabadonfutás vagy energia visszatáplálás. A Continental eHorizon rendszerének alkalmazási lehetőségei még ezen is túlmutatnak, olyan magas szintű automatizált vezetést tesznek lehetővé, amely során a rendszer még azt is képes előre jelezni, hogy mi jön velünk szembe az utcasarkon túl.

tn-ok02 (technet, continental, okosóra, autó, bluetooth, smart) 

A világ egyik vezető autóipari beszállítójaként jegyzett cég folyamatosan dolgozik olyan fejlesztéseken, melyeknek köszönhetően a vezető már az autón kívüli környezetben is kapcsolatba tud lépni járművével. Az okosóra Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a Continental legújabb, kétirányú “átjáró” kulcsához, amely biztosítja az adatkapcsolatot a jármű és az okosóra között. Az okosórára telepített alkalmazás segítségével a készülék kezelőfelületén a sofőr egyszerűen kinyithatja és bezárhatja az autóját, de egyéb információcserére is alkalmas.

Az érintőképernyős eszközök mindennapjaink részévé váltak, így mára a járművek esetében is elvárás, hogy rugalmas és kibővült funkciókkal ellátott érintőkijelzőkkel lássák el őket. A Continental legújabb képernyője olyan különleges elektronikai és a kémiai úton megerősített üvegből készült, mely biztosítja a hosszú élettartamot, és hajlított kivitelezésének köszönhetően maximálisan megfelel az autóipar által támasztott igényeknek is. Az olyan környezetérzékelő-szenzorok, mint a kamerák, radarok és lézeres távérzékelők mind hozzájárulnak a stresszmentes és biztonságos vezetési élményhez. A legújabb technológiák a jövőben ezt úgy segítik elő, hogy nemcsak a jármű előtti és mögötti területet érzékelik, hanem a jármű körüli teret teljesen, 360 fokban lefedik.

tn-ok01 (technet, continental, okosóra, autó, bluetooth, smart)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek