Tech

Bárhol, bárhogy felismeri az arcunkat a Facebook

A Nagy Testvér figyel téged, egyre jobban és egyre pontosabban.

Mostanában megszaporodtak a Facebookkal kapcsolatos hírek, nemrég az évek óta garázdálkodó idővonal-vírus legfrissebb verziójával kapcsolatban figyelmeztettük olvasóinkat. Most viszont következzen valami más, ami talán nem annyira ijesztő hír, bár egyesek szerint egy aggasztó sorozatba illeszkedik. A Facebook ugyebár igyekszik egyre jobban ráakaszkodni a felhasználókra. Nemrég azzal riogatta a közvéleményt, hogy frissítette felhasználási feltételeit, a szövegben immár egy újabb megfigyelési lehetőséggel: a közösségi oldal már azt is figyelheti, milyen oldalakat nézünk a Facebookon kívül. Most pedig az Alien filmekből ismert arctámadóként a fizimiskánkat veszi célba.

A hírek szerint nemsokára bevezetnek egy újfajta arcfelismerő rendszert, amely már nem csak akkor képes azonosítani a felhasználókat, ha pontosan a kamerába néznek. A DeepFace technológia háromdimenziós modellt készít az emberek fejéről, így az arcot nem csak akkor tudja azonosítani, ha pontosan a kamerával szemben látható, hanem akár profilból is. A közösségi oldal fejlesztői szerint a megoldás 97,35 százalékos pontossággal képes az azonosításra, ami már megközelíti az emberi szem és agy általános arcfelismerési értékét (ez körülbelül 98 százalékos pontosságot jelent). Ráadásul a DeepFace egy automatikusan tanuló, önfejlesztő modullal társul, a Deep Learning minden egyes sikeres arcfelismerést rögzít, az új adatokkal pontosítja a korábbi modellt, így tovább javítja a felismerés esélyét.

Az első körben próbaüzemben, az Egyesült Államokban elindítandó megoldással kapcsolatban máris jönnek az ellenvetések: ezek szerint a Facebook elől nem lehet elbújni? A Nagy Testvér újabb fejlődése a mesterséges intelligenciák káros térnyerését segíti? Persze mi egyelőre nem vonnánk le ilyen jellegű következtetéseket, sőt: a Facebook a közösség nyomására próbál folyamatosan faragni a személyes adatok kezelésének beállításain, így esélyes, hogy a szolgáltatás elindításakor már lesz opció arra is, hogy letiltsuk, vagy egyenként saját engedélyünkhöz köthessük az arcfelismerés működését. Ha viszont a fentiek miatt még jobban aggódik személyes életteréért, és épp most lett elege a közösségi oldal visszásságaiból, íme az összeállításunk arról, hová vándorolhat Facebookról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik