Tech

Nikon D810A: különleges fotómasina érkezett

A japán gyártó elkészítette a D810-es tükörreflexes gép különleges új változatát.

A Nikon ma hajnalban bemutatta a D810A modellt, az első csillagfényképezéshez tervezett FX formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépet. A számos különleges funkcióval rendelkező fényképezőgép a tavaly érkezett D810 speciálisan módosított változata. Ez az újratervezett infravörös (IR) szűrőt tartalmazó, különleges DSLR fényképezőgép négyszer érzékenyebb a hidrogén-alfa színképvonalra. Az új szűrő mellett a fényképezőgép rendkívüli ISO-érzékenysége és kiemelkedő felbontása, valamint számos speciális funkció a garancia arra, hogy a fotósok igen komoly részletességgel örökíthessék meg a mélyűr csodáit.

 

A készülékben egy 36,3 megapixeles felbontású CMOS képérzékelő teljesít szolgálatot, mely a D800E szenzorához hasonlóan nem rendelkezik aluláteresztő szűrővel. A nedvesség és por ellen védett magnéziumvázas újdonságban lévő full frame képérzékelő révén maximum 7360×4912 pixeles felbontású fényképek készíthetők, természetesen nemcsak JPEG, hanem akár RAW, vagy TIFF formátumban is. A képfeldolgozásról ugyanaz a nagyteljesítményű Expeed 4 processzor gondoskodik, mely a nemrégiben debütált Nikon csúcsmodellben, a D4s-ben is fellelhető. A 200-12 800-ig terjedő szabványos ISO-tartomány akár 51 200 ISO egyenértékig is bővíthető, a 3D zajcsökkentés pedig magas ISO-értékek mellett is tiszta, gyönyörű felbontású képek készítését teszi lehetővé.

 

Az általános DSLR fényképezőgépek optikai szűrői a korlátozzák a látható fénytartomány vöröses komponensének rögzítését a vöröses színárnyalat elkerülése érdekében. Ezzel szemben a D810A optikai szűrőjének karakterisztikája úgy módosult, hogy a D810 modellel összehasonlítva a hidrogén-alfa színképvonal átvitele körülbelül a négyszeresére nőtt. Ennek köszönhetően a fotósok mostantól a fényképezőgép módosítása nélkül örökíthetik meg a hidrogén-alfa hullámhosszon sugárzó csillagködök gyönyörű, valódi vörös színét. A D810A módosításai által nyújtott előnyök még csillagmezők fényképezésekor is megmutatkoznak.

 

A hosszú expozíció és az időzítési beállítások mellett egy új, manuális hosszú expozíciós mód is elérhető; ezzel akár 900 másodperces expozícióval is fényképezhetünk. Az expozíció során felmerülő belső rázkódások csökkentésének érdekében a fotósok bekapcsolhatják a fényképezőgép elektronikus első redőny zárját, amely még a legkisebb részletek esetében is csökkenti a mikro-elmosódás kockázatát. Élő nézetben való fényképezéskor a hosszú expozíció és az időzítési beállítások virtuális előnézete segít az élesség és a kompozíció megfelelő beállításában. És ahogyan azt már a D810 esetén megszokhattuk, az Élő nézet képe akár 23x-ra nagyítható, így a kritikus élességállítási ellenőrzéseket abszolút precizitással végezhetők el. A kereső használatával történő fényképezéskor vörösen megvilágított virtuális horizont segít a szintezés ellenőrzésében. A Nikon D810A májustól 3799 dolláros (1 millió forint) áron lesz kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik