Tech

Élőben nézhető a világ legdurvább szívatása

A játékvilág új ijesztgető szava a swatting. A primitív és veszélyes poénkodás áldozatai nagyon megjárhatják.

Valamiért az emberiség története során mindig létezett “piaca” a primitív szívatásnak, a mások kárára elkövetett csínytevéseknek. Az ilyesmit elkövetők annál jobban szórakoznak, minél többen látják az áldozat felsülését, legyen az egy jól irányzott gáncsolás és pofáraesés az iskola folyosóján, vagy egy gyanútlan alany leitatása és kompromittáló fotók készítése. A legújabb szivatós divat minden eddiginél nagyobb közönség előtt alázhatja meg az áldozatokat: az eseményeket interneten, élőben lehet követni.

Ehhez csupán az kellett, hogy egyre nagyobb népszerűségre tegyen szert a játékok online közvetítése: ma már kifejezetten erre szakosodott weboldalak léteznek, ahol bárki élőben bemutathatja, hogyan játszik egy adott videojátékkal. A népszerű közvetítéseket már sok ezren követik élőben: van, aki azért néz ilyesmit, hogy tippeket és trükköket lessen el profibb játékosoktól, mások pedig már-már a modern idők focijaként szurkolnak valamilyen virtuális csapat győzelméért.

Egy ilyen közvetítés általában úgy néz ki, hogy a kijelző legnagyobb részén a játékot láthatjuk, és egy kisebb ablakban látható maga a játékos, vagy a kommentátor, aki élőben magyarázza az eseményeket. A swatting áldozatai épp ők, mivel beégetésüket a közvetítés összes nézője valós időben láthatja.

A szívatás azzal indul, hogy az elkövető betelefonál valamilyen rendvédelmi szervhez, és (általában anonim módon) bejelenti, hogy egy adott helyen egy bizonyos időpontban nagy drogüzletet ütnek nyélbe, vagy valami ehhez hasonló sztorit tálal. A lényeg az, hogy a közvetítés idejére és helyére csalja a rendőröket. Aztán az élő adást nézők egyszer csak annyit látnak, hogy a gyanútlan játékos mögött berúgják az ajtót az illetőt a földre teperik és megbilincselve elvezetik. Az efféle akciókról egyre több hírt olvasni a gamer médiában, esetenként kifejezetten durva történetek képében. Tavaly szeptemberben például egy Maxcuster X néven játszó fiatalemberhez konkrétan gyilkossági bejelentés miatt szállt ki az akciócsoport az Egyesült Államokban, őt és feleségét megbilincselték, és fegyvert tartottak a gyerekeire is, akik közül az egyik még csecsemőkorú volt. A közvetítés nézői pedig élőben nézhették, ahogy a készenléti rendőrök az ajtón dörömbölnek, könnygázzal fenyegetnek, majd megrohanják a házat.


Ilyen a swatting: a webkamera felveszi, ahogy az áldozatot leteperik és bilincsbe verve elviszik.

Egy hasonló eset a napokban is történt. Joshua Peters, az amerikai légierő veteránja épp egy Runescape nevű játékot közvetített, amikor rátörték az ajtót a rendőrök, a másik szobában tartózkodó öccsére fegyvert is fogtak. Az adást 60 ezernél is többen nézték.

Az efféle akciók több okból is nagyon veszélyesek. Egyrészt elpazarolják a rendőrség erőforrásait, hiszen a minél hangzatosabb vádakra kivezényelt egyenruhások időközben akár valódi bűnözőkkel is foglalkozhatnának. Aztán ott a “farkast kiáltani” elv, amikor a sokadik fals bejelentés után talán pont egy valódi esetet hisznek majd újabb buta poénkodásnak a rendőrök, és nem szállnak ki a helyszínre. Végül, és nem utolsó sorban ott az áldozatokat ért trauma: eleve kellemetlen és néha nehézkes procedúra bizonyítaniuk, hogy teljesen ártatlanok, ráadásul a szégyen és a megaláztatás érzése sokáig elkíséri őket az események után is. A valódi felbujtók pedig sokszor megússzák, hiszen a hamis e-mailekről, eldobható telefonokról tett bejelentéseket nehéz visszakövetni.

Persze azért néha az agyament ötletgazdák is elnyerik méltó büntetésüket: a Chicago Sun Times szerint Nevadában letartóztattak egy 19 éves fiatalembert, aki a vádak szerint swatting felbujtóként szívatott meg ártatlan játékosokat. Brandon Wilson, vagy ahogy játékos körökben ismerték,”Famed God” most öt évet is ülhet számítógépes visszaélés, személyazonosság eltulajdonítása, valamint megfélemlítés jogcímén.

Mi a tanulság? Például az, hogy a technológia fejlődése sajnos nem változtat az alapvető emberi bunkóságon, és aki ártani akar másoknak, a legújabb trendeket is kihasználhatja egy jóízű trollkodásért. Kedves játék-közvetítők, reméljük, az ilyen esetek nem tántorítanak el titeket a nyilvánosságtól – legfeljebb legyetek kicsit óvatosabbak, és figyeljetek oda, kivel barátkoztok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik