Tech

Kísérlet: az egész világot bejárta a Facebookra feltöltött kép

A brit tanárnő arra kívánta felhívni diákjai figyelmét, hogy ne pakolásszanak fel magukról fotókat meggondolatlanul.

Ugye az mindenki előtt világos, hogy a Facebookon van korhatár? És hogy nem véletlenül van, azt is mindenki tudja, igaz?

Nem pusztán arról van szó, hogy a kicsik egy csomó veszélynek lennének kitéve, ha facebookoznának (igen, persze, kamuprofillal így is sokan csinálják). Hanem, hogy egy bizonyos kor alatt egyszerűen nem tudják, hogyan kell használni egy közösségi oldalt (sokan egy bizonyos kor fölött sem tudják, de ez most nem ide tartozik), és hogy milyen galibákat okozhatnak maguknak, ha nem a játékszabályoknak megfelelően facebookoznak.

Az angliai Boltonban egy tanárnő, bizonyos Sammy Roo kitalálta, hogy rávilágít egy különösen necces ügyre: a képek felpakolására. Hogy tudniillik egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy kép posztolásánál privát vagy publikus a beállítás, hiszen utóbbi esetében olyanokhoz is eljuthat egy-egy (mondjuk kompromittáló) fénykép, akik nem az ismerőseink, vagy mondjuk soha nem is facebookoztak. És ha rettenetesen privátra állítjuk, akkor sem mindegy, hogy milyen fotókat teszünk fel.

Sammy Roo feltöltött egy képet magáról, amelyen egy papírt tart, azon pedig a kérése olvasható: aki látja ezt a privát képet, ossza meg, like-olja és – ami a leglényegesebb – komment formájában írja meg, hogy épp hol (a világ mely pontján) tartózkodik. A kezdeményezés célját is feljegyezte a lapra: szeretné bemutatni az osztályának, hogy az adott fotó valójában mennyire nem privát.

A január 26-án feltöltött kép jelenleg közel 24 ezer like-nál és közel 24 ezer megosztásnál jár; a több mint 31 ezer kommentre ránézve láthatjuk, hogy Lengyelországtól Izraelig, Brazíliától Írországig, Ausztráliától az Egyesült Államokig rengeteg országból érkezett helyzetjelző hozzászólás.

A képről persze bárki készíthet másolatot, azt ugyanúgy feltöltheti, megoszthatja, és azt mások like-olhatják, továbboszthatják – ezért is különösen fontos ügyelni arra, hogy milyen fotókat osztunk meg. A tanár szerint a kísérlet remélhetőleg hozzájárult ahhoz, hogy a diákok kicsit óvatosabban bánjanak a képfeltöltéssel, és ne pakoljanak fel mindent ész nélkül a Facebookra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik