Tech

Hány gramm CO2 egy e-mail?

A World Wide Vac, a világ első digitális porszívója nem a lakásunkat, hanem a Gmail fiókunkat tisztítja meg.

Az internet a második otthonunk: több mint 3 milliárdnyian tároljuk adatainkat, osztjuk meg élményeinket, vásárolunk be vagy intézzük ügyeinket online. Digitális aktivitásunkkal azonban közel annyi “koszt” termelünk, mint a légi közlekedés. Ahogy az otthonunkat is tisztán tartjuk, úgy online életterünkre is ráfér néha az alapos porszívózás. Hogy a porcicáktól megszabadulhassunk, az Electrolux megalkotta a világ első úgynevezett digitális porszívóját, a World Wide Vac-et.

Internetes böngészés, e-mailezés, képek megosztása – szinte elképzelni sem tudjuk az életünket nélkülük. Ezek a mindennapos tevékenységeink viszont évente 830 millió tonna széndioxid kibocsátásával járnak, éppen annyival, amennyivel a repülőgépek szennyezik a környezetet. Az Electrolux vállalta, hogy 2020-ig 50 százalékkal csökkenti széndioxid kibocsátását, ráadásul 100 éves porszívógyártási tapasztalattal a háta mögött, a takarítás is a “vérében van”. Ezért az Electrolux az UltraFlex porszívó fejlesztése közben kitalálta, hogy ne csak az otthonunkat tartsuk rendben, hanem képernyőnket is. Így született meg a World Wide Vac, a világ első digitális porszívója, amivel végre második otthonunkat is kitakaríthatjuk.

A béta verzióban működő online applikációval elsőként a Gmail fiókunkat porszívózhatjuk ki. A Google szolgáltatását több mint 425 millióan használjuk világszerte. Mégis, miközben az internetes cég környezetbarát megoldásokra törekszik az adattárolásban, mi az online teret, mint valami feneketlen szekrényt használjuk. Mindent elteszünk, és semmit nem dobunk ki. Gondolnánk, hogy csupán egyetlen e-mail az élettartama során 4 gramm széndioxidot termel, mi pedig fejenként átlagosan 8 ezer elektronikus levelet is tárolunk postafiókunkban? Az Electrolux applikációjával könnyedén megszabadulhatunk az évek óta a postafiókunkban porosodó e-mailektől. Hogyan? Az e-mail fiókunkat a World Wide Vac oldalához csatlakoztatva az alkalmazás felméri levelesládánkat, megmutatja, hány kilogramm széndioxiddal terheljük a környezetünket, és egy algoritmussal kiszűri és listázza a törölhető leveleket.

Ezután kiválaszthatjuk, hogy mennyire alaposan szeretnénk takarítani. Ha csak egy gyors tisztogatásra lenne szükség, akkor válasszuk a közösségi média értesítő leveleinek és a hírlevelek szűrését (S szint). Ha egy alapos porszívózást szeretnénk, akkor az előbbiek mellett szűrhetjük az egy éve olvasatlan leveleket is (M szint). Ha pedig ráférne leveleinkre egy kiadós nagytakarítás, akkor kérhetjük a három évnél régebbi levelek takarítását (L szint) és teljes postafiókunk portalanítását is (XL szint). Végül, elég csak egy gombnyomás, hogy minden tiszta legyen. A World Wide Vac eddig már több mint 6925 kilogramm káros széndioxidot porszívózott ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik