Tech

Sorozat- és torrentfüggők a magyarok

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 02. 03. 06:00

Melyek a magyarok kedvenc sorozatai és milyen készüléken szoktuk azokat nézni? Jönnek a válaszok!

Hol, mikor, miért és milyen sorozatokat néznek a magyarok? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Telenor több mint 600 válaszadó részvételével végzett online gyorsfelmérése és a témában szervezett kerekasztal-beszélgetése. Az eredményekből nemcsak az derült ki, hogy minden negyedik magyar sorozatfüggőnek vallja magát és ugyanennyien ma már okoseszközeiken követik kedvenc szériáikat, hanem az is, hogy melyek a közönségkedvencek.

A felmérés kiderítette, hogy a válaszadók mintegy negyede (23%) vallja magát fanatikus sorozatfüggőnek, azaz egyszerre több sorozatot is követnek. Náluk is többen vannak a napi sorozatkedvelők, akik minden nap megtekintenek egy részt a kedvenc műsorukból (34%). Tízből nyolcan a tévét (is) használják sorozatnézésre, ezt követi a laptop (38%) és az asztali számítógép (34,4%) a listán. Ma már okoseszközökön is előszeretettel néznek sorozatot: minden negyedik ember (25,8%) szokott az okostelefonján, és minden hatodik (16,8%) a táblagépén is sorozatokat nézni. Ezek az eszközök különösen népszerűek a fővárosiak körében: 38,5, illetve 25,4 százalék az okostelefonon, illetve táblagépen filmezők aránya.

A megtekintett műsor azonban nem mindig a televíziós sugárzásból ered. Minden harmadik felhasználó (33,1%) torrenten szerzi be a sorozatokat, minden nyolcadik (12,8%) pedig olyan on-demand TV szolgáltatásokat használ, mint amilyen a MyTV is. Az on-demand tévézés egyelőre a műszaki újdonságok iránt fogékonyabb férfiak körében népszerűbb: náluk 16,3, míg a nőknél 7,8 százalék a szolgáltatást használók aránya. A torrent esetében is hasonló szakadék figyelhető meg: a férfiak 42,7, míg a nőknek csupán 19,6 százaléka szokta ezt a csatornát alkalmazni. Hasonlóképp, a fővárosiak közel felével (45,5%) szemben a faluban élő válaszadók kevesebb, mint negyede (21,8%) torrentezik.

tn-tv01 (technet, telenor, mytv, tv, televízió, sorozat, torrent) 

Azok, akik valamilyen okoseszközön, például okostelefonon vagy táblagépen néznek sorozatot, elsősorban a megoldás rugalmasságát emelik ki: közel felük számára (45%) vonzó az, hogy így szinte bárhol és bármikor nézhetnek sorozatot. A másik tábor fő ellenérve a kijelzők mérete: tízből hárman (30,6%) egyszerűen túl kicsinek tartják azokat az élvezetes sorozatnézéshez. A felmérésből az is kiderült, mik a magyarok kedvenc sorozatai. A hazai alkotások közül óriási fölénnyel diadalmaskodott a Barátok közt (31,9%), amit a Jóban Rosszban (11%) és az Éjjel-nappal Budapest (9,3%) követett. A negyedik helyezett egy közel másfél évtizeddel ezelőtt véget ért, ámde a mai napig legendás széria, a Szomszédok lett. A külföldi sorozatok között a hatalmas választék miatt jóval nagyobb lett a verseny. A koronát a Walking Dead (6,9%) szerezte meg, amit a Dr. Csont (6,2%) és a Helyszínelők (5,4%) követ.

Kalamár Tamás szerint a jó sorozat titka egyértelműen a tartalom: “Ha nincs igényes tartalom, akkor a néző egész egyszerűen nem fog odakapcsolni. Ezen kívül nagyon fontos az érzelmi kötődés létrehozása a néző és a sorozatszereplők között. Manapság igazi kihívást jelent a nézők teljes figyelmét lekötni. Főleg a fiatalokra gondolok, akiknél előfordul, hogy több dolgot csinálnak egyszerre: sorozatot néznek, Twittereznek vagy Facebookoznak, vagyis azonnal megosztják az élményeiket, véleményüket a saját korosztályukkal. Természetesen az évek során a Barátok közt is haladt a korral. Elsősorban a ritmusán kellett változtatni: fel kellett gyorsítani a történetmesélést, fejleszteni a technikát, frissebbé tenni a díszletet, a színészek ruháját, beszédstílusát – manapság csak így lehet felvenni a versenyt az import sorozatokkal” – mondta el a Barátok közt egykori producere.

A dobogós sorozatok ismeretében kicsit meglepő, hogy a válaszadók legjobban a vígjátékokat kedvelik (67,4%). A dobogó második fokán a bűnügyi-jogi sorozatok (60,7%), a harmadikon pedig a sci-fi/fantasy alkotások (41,1%) szerepelnek. Utóbbiak egyébként a férfiak körében jóval népszerűbbek (55,1%), mint a nőknél (21,6%). Hasonló, ám fordított előjelű tendencia figyelhető meg a kórházi és a családi sorozatoknál. A gyorsfelmérés eredményeiről egy kerekasztal-beszélgetésen mondták el véleményüket televíziós és filmes szakemberek. Az eseményen részt vett Kalamár Tamás a Barátok közt egykori producere, Gát György, akinek nevéhez olyan kultikus sorozatok kötődnek, mint az Angyalbőrben, a Linda vagy a Familia Kft., Varga Attila (Sixx) blogger, valamint Takács Zoltán a Telenor digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

tn-tv02 (technet, telenor, mytv, tv, televízió, sorozat, torrent) 

A Telenor 2013 novemberében indította el online videó szolgáltatását, a MyTV-t, amelyben 25 csatorna műsora, valamint számtalan sorozat és mozifilm közül válogathatnak az előfizetők. Ezek a tartalmak az internet segítségével bárhol és bármikor megtekinthetők okostelefonon, táblagépen, számítógépen vagy akár tévén is. A sorozatok között a fiatalabb és idősebb generációk kedvencei, mint például a Breaking Bad – Totálszívás, a Robert Rodriguez klasszikusa alapján készült Alkonyattól pirkadatig, a Hannibal, az Agymenők, a Merlin, illetve a klasszikusok közül a Robog az úthenger, a Patika és a Váratlan utazás egyaránt megtalálhatók. Az animációs- és rajzfilmsorozatok esetében is gazdag választék áll az előfizetők rendelkezésére, hiszen többek között A Mézga család, Lucky Luke, a Magyar népmesék, a Legyél te is Bonca vagy A nagy ho-ho-horgász kalandjai is elérhetők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.