Tech

Ingyen Windows 10-re vár a magyar?

Hamarosan érkezik a Microsoft új operációs rendszere, most azonban még a Windows 7 uralja a hazai piacot.

A Microsoft tavaly ősszel leplezte le a vadonatúj Windows 10 operációs rendszert, melynek kapcsán ezen a héten rengeteg új információt árult el a vállalat, így például azt, hogy a megjelenést követő első évben minden Windows 7, illetve Windows 8.1 felhasználó teljesen ingyen és bérmentve frissíthet majd Windows 10-re. Ennek kapcsán most áttekintjük, hogy jelenleg melyek hazánk legnépszerűbb operációs rendszerei.

A Gemius Rankings legfrissebb adataiból kiderül, hogy hazánkban jelenleg messze a 2009-es keltezésű Windows 7 a legszélesebb körben használt operációs rendszer, melynek piacrésze 50,8 százalékra tehető. Érdekesség, hogy a Windows 7 továbbra is feljövőben van, hiszen egy évvel ezelőtt még csak 48,8 százalékon állt, miközben egyébként a szoftver “mainstream” támogatása idén január 13-én hivatalosan véget ért.

 

A képzeletbeli ezüstérem a még sokkal régebbi, 2001-ben debütált Windows XP nyakában lóg, melynek piacrésze azonban az utóbbi időkben jelentősen zsugorodott: míg tavaly januárban még 30 százalékon állt a jó öreg XP, addig most már csak 15,8 százalékot tudhat magáénak. Csak ezután következik a sorban a Windows 8.1 a maga 8,5 százalékos piacrészével, illetve az 1,7 százalékos Windows 8 – ez az aktuálisan legújabb Microsoft platform összesen 10,2 százalékos piacrésszel rendelkezik. A Windows 7, illetve a Windows 8.1/8 összesen 61 százalékos részesedésű, vagyis elméletileg tízből hat magyar ingyen frissíthetne a még az idén érkező Windows 10-re. Most már csak azt lenne jó tudni, hogy hazánkban vajon milyen lehet a legális és illegális Windows-ok egymáshoz képesti aránya.

A futottak még kategóriába sorolható az 1,3 százalékos Mac OS X, az 1,2 százalékos Linux, illetve az ugyancsak 1,2 százalékos Windows Vista. Ezek voltak a számítógépes operációs rendszerek, most pedig térjünk át a mobilokra: az Android jelenleg 13,6 százalékos piacrésszel bír, az iOS 4,9 százalékon áll, a Windows Phone pedig mindössze 0,5 százalékot tudhat magáénak. A Gemius Rankings az operációs rendszerek rangsorát a magyarországi internetezők magyar webhelyeken történő látogatásai alapján állítja össze – a rangsort olyan webhelyek oldalletöltés számai alapján állítják fel, amelyek részt vesznek a gemiusTraffic kutatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik