Tech

NAV razzia: álltak a legnagyobb magyar webáruházak

Éjjel elérhetetlen volt több webáruház egy NAV akció miatt. Időközben kiderült, nem az üzemeltetők, hanem partnereik után nyomoztak.

Facebookos jelzések és szakértői portálok (elsőként a technokrata.hu) beszámolói alapján úgy tűnik, már az év legelején alakul az ország legnagyobb elektronikai kereskedelmi botránya. Először azt jelezték különféle webáruházakat meglátogatni szándékozók, hogy egyre több online bolt elérhetetlenné vált, ráadásul az oldalak szabványos hibaüzenetekkel “szálltak el”, tehát nem belső hiba történhetett, hanem valami komolyabb. A csütörtök esti állapotok szerint elérhetetlen volt többek között a bemutatoterem.hu és az ematrix.hu – úgy tűnik, az ezeket kiszolgáló webes motorok és adatbázisok ugyanazokon a szervereken működtek.

A cikk szerint a NAV ellenőrei kiszálltak a bemutatoterem.hu telephelyére, a dolgozókat a vizsgálat idejére nem engedték se ki, se be az épületbe, és lefoglalták az adatokat tároló szervereket. Az adóhatóságnak nem ez az első e-kereskedelmi razziája, legutóbb decemberben a Konzolok Szervize raktárában foglaltak le tetemes mennyiségű játékkonzolt, amelyek webáruházas terítése kapcsán ÁFA-csalás gyanúja merült fel.

Frissítés: Péntek hajnalra egyes webshopok újraindultak. Időközben több forrás szerint is kiderült, hogy az eljárás nem közvetlenül a bemutatoterem.hu oldalt üzemeltető cég, hanem annak egyes partnerei ellen folyik, a NAV szakemberei ezért vonultak ki éjszaka. Az érintett webáruházak pedig azért álltak le, mert az adóhatóság emberei éjszaka több órán keresztül másolták az adatokat a kapcsolódó szerverekről. A NAV jövő héten nyilatkozik az ügy részleteiről.

Az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki az Euronics webáruházait működtető Vöröskő Kft. is, amely a félreértések eloszlatása érdekében hangsúlyozza, hogy az esettel kapcsolatba hozott internetes áruházak (az euronics.hu, a nehagyjaki.hu, az elektromega.hu, az elektrolimit.hu és a muszakidepo.hu) nem érintettek a vizsgálatban, és ma is zavartalanul működnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik