Tech

Szemüveg nélküli 3D TV-k a boltokban

A háromdimenziós tévézés szépen lassan végre megszabadul a sok nyűgöt jelentő szemüvegektől.

Az eddig forgalomba került 3D televíziós készülékek közös vonása, hogy csak a megfelelő aktív vagy passzív szemüvegek használata esetén biztosítanak háromdimenziós képet. Ezeket a szemüvegeket senki sem szereti, hiszen ily módon kényszerűen mindig ott figyel valami a szemünk előtt, amit ráadásul adott esetben még tölteni is kell, az esetleges vibrálásról, valamint a fényerő- és felbontás csökkenésről már nem is beszélve.

A szemüveg nélküli 3D technológiával már régóta kísérleteznek a gyártók, de eddig nem igazán sikerült kompromisszumok nélküli megoldást találni. A Cello Electronics nevezetű brit tévégyártó cég most viszont egy olyan, szemüveg nélküli 3D televízió termékcsaláddal rukkolt elő, mely az ígéretek szerint kiváló képminőséget biztosít mind 2D-ben, mind pedig 3D-ben.

 

A Stream TV Networks által kifejlesztett szemüveg nélküli 3D technológiára épülő új modellek a mai elvárásoknak megfelelően Ultra HD felbontással rendelkeznek, és egy nagyteljesítményű Qualcomm Snapdragon 8074 chipset található bennük. A 2D-3D konverzióra is képes új készülékek közül az 50 colos képátlójú változat 2500 fontba (1 millió forint), a 65 colos pedig 3500 fontba (1,4 millió forint) kerül. Az Anglia észak-keleti részén gyártott tévék állítható 3D képmélységgel rendelkeznek – kíváncsiak vagyunk, hogy a szemüveg nélküli térhatás a valóságban milyen felhasználói élményt biztosít. Erről egyelőre nem tudunk nyilatkozni, a Samsung csúcskategóriás ívelt 3D tévéjéről viszont nagyon is – a készülékről nemrégiben készített részletes tesztünk itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik