Tech

Így lehet teljesen eltűnni Facebookról

Technet
Technet

2015. 01. 15. 12:12

Lépésről lépésre paranoiásoknak, avagy viszlát, Mr. Zuckerberg!

Érdekes, senki által nem irányított, inkább önszerveződő mozgalom indult el az interneten az elmúlt években. Míg a web születése után, ahogy Vágási Feri is, mindenki be akart szállni, mostanában egyre többször hallani olyan véleményeket, hogy “a Google túl sokat tud rólam”, vagy “a Facebookon még azt is látják, mikor megyek vécére”, esetleg “ne keressen rám senki, ha én nem akarom”.

Hogy mi áll emögött? Sok minden, a feleslegesen felfújt szerzői jogi aggályoktól az állásinterjún cikissé váló közösségi megosztásokon át a terrorfenyegetésig és a NAV-ig. Egy a lényeg, egyre többen vannak, akiknek terhes az internet nagy nyilvánossága, és szeretnék magukat teljesen láthatatlanná változtatni a világ felé. Bár az ilyesmi nem épp egyszerű mutatvány, és szakértők szerint a végletekig felesleges is elmenni ezen az úton, mi megpróbáltuk összegyűjteni, hogyan lehet a lehető legtöbb nyomunkat eltüntetni a világhálóról.

facebook-eltunes-01 (technet, hir24, facebook, közösségi média, paranoia, google, internet, személyiségi jogok, adatbiztonság, )

Ebben a cikkben az eltűnés leglátványosabb lépését mutatjuk meg, mégpedig azt, hogy hogyan tűnjünk el teljesen a legnépszerűbb közösségi oldalról. Azt viszont ne higgyük, hogy Facebook fiókunk megszüntetésével minden azonnal törlődik, ehhez egy kicsit rögösebb út vezet. Alapesetben ugyanis csak a fiókunk felfüggesztésére van lehetőség, amit a beállítások között tehetünk meg, ahogy az az alábbi képen is látható.

Ez viszont még nem jelenti az adataink törlését, csupán azt, hogy ideiglenesen nem lesz elérhető az idővonalunk, és az általunk postolt események és képek sem látszanak mások idővonalán. Ha aztán később úgy döntünk, hogy újra Facebookra vágyunk, a fiók visszaállításakor minden korábbi adatunkat visszakapjuk.

facebook-eltunes-02b (technet, hir24, facebook, közösségi média, paranoia, google, internet, személyiségi jogok, adatbiztonság, )

A teljes törlésnél az adataink is törlődnek, ezért azoknak, akik maguknak azért megőriznék ezeket, érdemes először archiválni. Szintén a beállítások között, az “Általános” fül legalján találunk opciót arra, hogy letöltsünk egy másolatot a Facebooknál tárolt adatainkról. Ezt egy tömörített fájlban kapjuk meg, amelyet a gépünkre menthetünk.

Ezek után ismét a beállítások között, az “Alkalmazások” fül következik. Itt megnézhetjük az összes olyan webes szolgáltatást, amit a Facebookon keresztül használunk, beleértve olyanokat is, amik a közösségi oldaltól függetlenek, de a Facebook-fiókunkat használjuk a bejelentkezéshez. Ilyen lehet a Deezertől az Instagramon át egy tonna egyéb, tehát nem árt végignézni ezeket, és azok esetében, amelyeket az eltűnésünk után is használni szeretnénk, megváltoztatni a bejelentkezés módját. Végül a lap alsó felén az “Alkalmazások, weboldalak és bővítmények” pontban bökjünk a Szerkesztés gombra, majd válasszuk a Platform letiltása opciót. Ezzel azt akadályozzuk meg, hogy a Facebookos bejelentkezéssel működő összes szolgáltatás és alkalmazás bármilyen módon kapcsolatban maradhasson a közösségi adatainkkal.

Most következik az eddigi tevékenységeink törlése. Itt már érdemes tényleg termosz kávéval, üdítővel, szendvicsekkel készülni, ez a rész nem lesz rövid. Ahogy a Beállításokat, úgy a Tevékenységnaplót is a Facebook felső csíkján a jobb szélső kis lenyíló menüben találjuk. Itt találjuk az összes eddigi postunkat, feltöltött fényképünket, lájkolásunkat, hozzászólásunkat – tehát konkrétan mindent, amit valaha tettünk a közösségi oldalon. Ha tényleg teljesen el akarunk tűnni, hogy a világ kollektív emlékezetében se maradjon nyomunk, szépen el kell kezdenünk minden egyes tétel mellett a ceruza ikonra kattintva törölni őket. Igen, egyenként.

facebook-eltunes-03 (technet, hir24, facebook, közösségi média, paranoia, google, internet, személyiségi jogok, adatbiztonság, )

És most lehet végleg törölni a fiókunkat, erre használjuk az erre dedikált címet, irány a https://www.facebook.com/help/delete_account cím, ahol esélyes, hogy újból (de most már utoljára) be kell jelentkeznünk a Facebook névvel és jelszóval. Itt aztán bökjünk egy erőset az “A fiókom törlése” gombra, és bang, vége, megszöktünk a virtuális közösségből.

Fontos, hogy innentől 14 napig ne próbáljunk meg semmilyen módon bejelentkezni Facebookra (ebbe beleértendő az is, ha mobilos kliensből automatikusan akarunk belépni), ekkor ugyanis a rendszer úgy veszi, hogy meggondoltuk magunkat, és kezdhetjük megint a 14 napos próbaidőt. Másrészt az adataink a Facebook szabályzata szerint még 90 napig keringenek a szervereiken “biztonsági okokból”, tehát teljesen hátradőlni csak három hónap múltán lehet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.