Tech

Kártevők rohama várható 2015-ben

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 01. 14. 06:00

Az asztali számítógépeket és az okostelefonokat egyaránt célkeresztbe veszik a rosszindulatú szoftverek.

A múlt évben még a kémprogramoké, a banki trójaiaké és az androidos kártevőké volt a főszerep: sok célzott és összetett támadásra derült fény, melyek közül a belga külügyminisztériumot is megfertőző, feltehetően orosz eredetű Uroborus volt az egyik legemlékezetesebb. Az új PC-s kártevőcsaládok száma tavaly első alkalommal lépte túl a 3,5 milliós számot, de megszaporodtak az Android operációs rendszert célzó fenyegetések is.

Az utóbbi oka teljesen érthető: az IDC piackutatása szerint 2014-ben majdnem egymilliárd androidos okostelefont értékesítettek, melyek folyamatosan növekvő részesedése az év végére megközelítette a 85 százalékot. A G Data szakértői szerint decemberre az új androidos kártevőcsaládok száma elérte az 1,2 milliót. Ezek a trendek folytatódni fognak idén is, de új fenyegetésekre is fel kell készülnünk. Várható, hogy a bűnözők egyszerre próbálják megfertőzni az asztali gépeket és a mobiltelefonokat, többek között azért, hogy kijátsszák az SMS-hitelesítésre építő biztonsági rendszereket. A multiplatform emellett azt is lehetővé teszi, hogy a kártevők mobiltelefonok segítségével jussanak be a vállalati hálózatokba.

 tn-tam (technet, kártevő, vírus, féreg, támadás, biztonság, internet)

A német biztonsági cég adatvédelmi szempontból veszélyesnek látja a számszerűsített emberhez (quantified self) kapcsolódó kütyüket és megoldásokat is. Ilyen lehet egy pulzusmérős óra vagy egy internetes fogyókúrás napló is. Ezeket a szerkezeteket és szolgáltatásokat több esetben startup cégek fejlesztik, melyek nem kezelik prioritásként a fejlett biztonsági rendszerek alkalmazását – márpedig az egészségügyi és az egyéb személyes adatok rendkívül értékesek a feketepiacon, ami valószínűvé teszi a támadásokat.

Az okostelefonok és az asztali számítógépek között terjedni képes kártevők új bejáratot nyithatnak a vállalati hálózatokba, várhatóan egyre többször fogják ezeket használni a bűnözők. A bankszámlákat megcsapoló, hitelkártyaadatokat ellopó kártevők is nagyon jó üzletet jelentenek. A világ jelentős részén a többfaktoros azonosítás és a modern chiptechnológiák még mindig ritkaságnak számítanak, így ez a terület jó célpontot kínál a támadóknak. Vérnyomás, pulzus, étkezési szokások – csak néhány adat azok közül, melyeket több millió ember tölt fel magáról nap mint nap online adatbázisokba. Ezek pedig értéket jelentenek például a biztosítótársaságok számára, így várható, hogy megjelenjenek a feketepiacon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.