Tech

Ezzel az ágyúval lőttek a terroristákra

A francia terrorcselekményről tudosító sajtósok egy igen komoly objektívet is bevetettek munkájuk során.

Az elmúlt napokban napokban szinte az egész világsajtó a Franciaországban történt sajnálatos eseményekkel foglalkozott, vagyis azzal, hogy két terrorista kegyetlen mészárlást hajtott végre a Charlie Hebdo című újság szerkesztőségében. A tetteseket igen komoly erőkkel kereste és kutatta a rendőrség, ezenkívül pedig értelemszerűen a sajtó képviselői is minden fegyvert bevetettek annak érdekében, hogy minél jobb információkkal tudjanak szolgálni.

Saját biztonságuk érdekében persze az újságírókat nem engedték túl közel a történésekhez, éppen ezért a sajtófotósoknak olyan teleobjektíveket kellett bevetniük, melyek révén messziről is jól ráláthattak a témára. A Reuters hírügynökség egyik fotósa pedig egy nagyon ritkán látott igazi nagyágyút is bevetett, mely nem volt más, mint a Zoom-Nikorr 1200-1700mm f/5.6-8P IF-ED.

Ez a 888 milliméter hosszú, 237 milliméter átmérőjű és 16 kilogramm tömegű objektív tizenhárom csoportban tizennyolc lencsetagot vonultat fel, minimális közelpontja pedig nem kevesebb mint 10 méter. A ’90-es évek eleje óta megrendelésre gyártott különlegesség pontos ára ismeretlen, mindenesetre egy ilyen objektív hozzávetőlegesen 60 ezer eurós, vagyis átszámítva mintegy 19 millió forintos értéket képvisel.

 

Megjegyzendő, hogy nem a Zoom-Nikorr 1200-1700mm f/5.6-8P IF-ED a világ legnagyobb SLR objektíve, hanem a Canon FD 5200 mm F14, mely 100 kilogrammos óriásról korábban itt cikkeztünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik