Tech

Széttéphető gépektől az okos bringapedálig: CES2015

Las Vegasban már tudják, miről szól az idei év a technológiában. A CES első napjáról válogattunk újdonságokat.

Hivatalosan még csak ma van a Consumer Electronic Show első napja Las Vegasban, de egy csomó kiállító már a nyitást megelőző napokban bemutatta idei újdonságait, és a kapunyitás után is sokan zúdították a szakmára a legfrissebb fejlesztéseket. Az igazán érdekes talán az, hogy míg néhány éve egy CES még teljesen egyértelműen számítógépekről, telefonokról és a hozzájuk közvetlenül kapcsolódó kiegészítőkről szólt, most már sokkal árnyaltabb a kép. Ahogy az “okos” megoldások egyre jobban belefolynak az életünkbe, a kiállítás összetétele is egyre változik. Persze vannak bőven PC-k és laptopok, bár már ezek is egyre furcsább alakban és funkcionalitással. Mellettük pedig az okos autóktól a teljesen hihetetlen, vagy lehetetlennek gondolt okosított eszközökig mindenféle megjelenik a standokon. Az eddigi bejelentésekből raktunk össze egy csokornyit.

PC, notebook és tablet

Ez a három kategória lassan összemosható, hiszen asztali PC-k helyett már szinte mindenki valamilyen hordozható verzióval mászkál, és ormótlan tornyokat talán már csak irdatlan erőket igénylő grafikusok, stúdiós zenészek, és persze játékosok választanak. A hagyományos PC-k pedig kiköltöznek például a nappaliba, mint például az Acer Revo One RL85: ez a különleges formatervezésű “szögletesített űrtojás” egy teljes értékű mini számítógép, amelyet akár médiaközpontként is kipakolhatunk a lapostévé mellé a dizájnpolcra. Vezeték nélküli billentyűzettel és egérrel is kezelhető, de akár okostelefonnal is távvezérelhetjük a lejátszó funkcióit.

A “széttéphető gépek” kategóriáját, azaz a laptopként és tabletként használható, leválasztható billentyűzetes hibrideket kitaláló ASUS szintén új modellekkel jelentkezett. A Transformer Book Chi sorozat három méretben érkezik (12,5, 10,1 és 8,9 hüvelykes kijelzőkkel), a tabletes részt a billentyűzetes dokkolóval rafinált, mágneses zsanér kapcsolja össze. A WQHD felbontású megjelenítővel szerelt gépek alumínium házában az új Intel Core M processzorok dolgoznak. Alig várjuk, hogy tesztelhessük őket.

Hasonló modelleket a Lenovo is bemutatott. A YOGA 3 modellek 11 és 14 hüvelykes változatban érkeznek, itt a Lenovo szokása szerint nem a kettétéphető, hanem a teljesen hátrahajtható kijelzős megoldással csinálhatunk tabletet a notebookból. A Full HD-s kijelzőkkel szállított, ultravékony kialakítású modellekben szintén Core M processzorokat találunk. Az olcsóbb, kissé vastagabb Flex családban is van új hajtogatós modell, a Flex 3 11, 14 és 15,6 hüvelykes kijelzővel választható, melyeknek felbontása alapesetben 1366×768, de opcióként a két nagyobb változatból rendelhető FullHD-s is. A 11-es modellbe négymagos BayTrail processzort, a nagyobbakba Core i modelleket szerelnek. A Yoga márkanév az üzleti szegmensnek szánt ThinkPad sorozatban is megjelenik, a 12,5, 14 és 15,6 hüvelykes modelleket a legújabb generációs Core i lapkák hajtják.

Hagyományos tabletként a YOGA Tablet 2 érkezik, amelynek azért van érdekessége hajtogatás nélkül is: a 8 hüvelykes kijelzővel szerelt, Windows-t futtató táblagépre ugyanis nem csak speciális érintőtollal írhatunk, hanem gyakorlatilag bármilyen írószerszámot képes érzékelni.

Az Acerre visszatérve notebookban is újítottak, az Aspire Nitro család új modelljei megkapták az Intel RealSense 3D mélység- és mozgásérzékelős kameráit. Ezek funkciójában az Xbox konzoloknál megismert Kinectre hajaznak, a három különféle érzékelőt vegyítő technológia segítségével egy normál notebookot is vezérelhetünk kézmozdulatokkal és gesztusokkal. De arra is jó a rendszer, hogy térbeli tárgyakat szkenneljünk be vele, és ezeket később 3D-nyomtatóra küldve replikáljuk.

Az Acer egyébként nem mondott le a kissé lassan startoló Chromebookról sem. Ez az a laptop-típus, amelyen a Chrome böngészőből átalakított Chrome OS rendszer fut, és szinte mindent webes alkalmazások formájában futtat. Bár az igazi áttörés elmaradt, az Acer most az eddigi legnagyobb Chromebookkal, egy 15,6 hüvelykes kijelzővel szerelt, strapabíró modellel jelentkezett.

Okos otthonok és a valódi K.I.T.T.

Ahogy a bevezetőben is írtuk, az egyik friss divat az eddig hagyományosan működő területek, például a lakások, vagy akár az autók “okosítása”. Az előbbi kategóriában a Panasonic mutatott be egy új megoldást: a Connected home monitoring & control kit egy havidíjmentesen használható, WiFi alapú, okostelefonról kezelhető otthoni távfelügyeleti rendszer, amely egy központi vezérlőhöz kapcsolódó mozgásérzékelőkből, nyílászáró-szenzorokból, kül- és beltéri kamerákból, vezeték nélküli telefonból, valamint okos elektromos aljzatokból áll.

A Belkin WeMo megoldása hasonló funkciókat kínál, és idén új képességekkel frissül. Az okostelefonnal összekapcsolt “okos lakás” rendszer eddig is vezérelt konnektoraljzatokat, fényforrásokat, kapcsolókat és kamerákat, valamint kávéfőzőt, ételmelegítőt és klímaberendezéseket. Most pedig bemutatták az ajtó- és ablakzár szenzorokat és mozgásérzékelőket, de a legérdekesebb funkciót az egyik családtagomnak is ajánlom, akinek annak idején úgy vitték el az autóját a ház elől, hogy benyúltak a bejárati ajtón, és lekapták a kulcstartóról a slusszkulcsot. A WeMo új funkciója figyeli, hogy a lakáskulcs és egyéb kulcsaink a közelben vannak-e, és azonnal riasztanak, ha egy bizonyos távolságon kívülre kerülnek. Ha pedig távollétünkben megszólal az otthoni riasztó, a hangérzékelő azonnal távriasztást küld a telefonunkra is.

Az otthonok mellett az autók okosítása a másik divat-kategória idén, a kiállítás területén soha ennyi autót nem láttunk, mint most. Vannak olyan autógyártók, akik saját okos vezérlőrendszereiket promózzák, de talán még nagyobb visszhangja van a beépíthető megoldásoknak, amikkel a rossz beszólásokon kívül teljesen a Knight Rider-ből ismert K.I.T.T. faragható egy átlagos autóból. Ilyen például a Drone Mobile, amely egy utólag beszerelhető érzékelő- és távvezérlő rendszer. Az irányítópanelhez egy csomó szenzort kapcsolhatunk, amelyek segítségével távolról is megmondhatjuk, merre jár az autónk, mobilról lezárhatjuk akár a teljes vezérlést, vagy épp beindíthatjuk a riasztót.

A másik okosautós irány a vezetés közbeni szórakoztatáshoz kapcsolódik, ilyen például a Panasonic által bemutatott Personal Radio by AUPEO! névre hallgató megoldás, amely egy autós műszerfalba építhető multimédia-sugárzási platform. Egyébként a gyártó felel a Tesla autók akkumulátoraiért is, ehhez most egy teljesen új gyárat is felhúztak, tehát lehet, hogy tényleg lassan eljön az elektromos járművek hőskora. Végül pedig egy elektromos robogót is bemutattak, amelynek akkui kifejezetten kis méretűek és nagyon könnyen cserélhetőek akár menet közben is. Egy hordozható dokkolóval pedig akár a célállomáson gyorsan fel is tölthetjük a lemerült akkukat, így már egész normális távolságokat tehetünk meg anélkül, hogy “elfáradna” a jármű.

Otthoni szórakozás

Az otthoni okosítás mellett természetesen a szórakoztatásra is sokan rárepültek. A kiállításon is többször megemlítették például, mennyire furcsa a tech-világ divatjainak ide-oda pattogása, nemrég például épp a tévék lassú haláláról cikkeztek mindenfelé, most pedig újra óriástévéket akar mindenki. Ehhez egyrészt az kellett, hogy az okostévék az internetezéstől a játékokon át az intelligens műsorajánlókig egy csomó extra funkciót tanuljanak meg. Mostanra kialakulni látszik, melyik gyártó milyen rendszerrel próbálkozik: többen az Android valamilyen tévére alakított változatát használják, de a legnagyobbak új utakon járnak. Az LG a WebOS 2.0 változatát használja, míg a Samsung a saját fejlesztésű Tizen mellett tette le a voksát (amely egyébként viszonylag sok elemében emlékeztet a WebOS-ra). A Panasonic eközben a Firefox böngészőből fabrikált Firefox OS-t pakolja összes idei tévéjére.

Méret terén újra egyre nagyobb a divat. Persze vannak kifizethetetlenül drága extremitások, de általában az 55-77 hüvelykes képátló számít menőnek, és persze mindenki az új kedvenc, a 4K felbontás irányába mozdul. Ezen kívül egyre népszerűbben a hajlított kijelzős tévék, amikről még a legnagyobb szakértők is úgy gondolták nemrég, hogy csak úri hóbortnak számítanak. A legfrissebb számok szerint azonban a népek veszik a “karéjtévét”, mint a cukrot, ezért például az LG kínálatában is jelentős mennyiségű új hajlított modell lesz idén.

Aki esetleg nem tévén nézné a Barátok Köztet, választhat projektort is. Az ilyen házimozikkal eddig a legtöbbeknek az volt a baja, hogy stadionnyi méretű szobák kellettek ahhoz, hogy a vetítővászontól, vagy a faltól eléggé hátratolt gép elég nagy képet tudjon vetíteni. A Panasonic H7550ST modellje azonban már otthoni szinten is elérhető árcédulával képes arra, hogy akár mindössze másfél méter távolságból vetítsen egy 100 hüvelykes képátlójú óriástévé képernyőjének megfelelő méretű képet. Ha itthon is elérhetővé válik az eszköz, igyekszünk majd mi is kipróbálni.

Ja, ha már hajlított és óriástévék: a technológiát egyre több monitor is megkapja, hogy a számítógép előtt ülők se maradjanak ki a jóból. A Samsung SE790C például egy Ultra-WQHD, azaz 3440×1440 képpontos felbontású, 34 hüvelykes készülék, amely már ívelt technológiával készült. Játék és számítógépes videózás közben kiváló élmény lehet, viszont jó kérdés, mennyire kapnak majd hülyét tőle az egyenes vonalakat félrenéző dizájnerek és grafikusok.

Az LG pedig egy kifejezetten játékosoknak szánt, furcsa óriást villantott: a 34UM67 monitor minden eddigi szabványnál szélesebb, képaránya 21:9, képátlója 34 hüvelyk, amelyen 2560×1080 képpont felbontásban lehet ultra-szélesvásznú játékokat futtatni.

Kütyük, ketyerék, drónok és őrültségek

A méretben is nagyobbnak számító durranások mellett az apróságok mellett se menjünk el, itt is akad jó pár érdekesség. A Seagate például kihozta az eddigi legvékonyabb külső, hordozható merevlemezt: a Seagate Seven nevéből is láthatóan mindössze 7 milliméter vékony, a házban egyébként egy 5 mm-es apró tároló figyel, az 500 gigabájtos egység USB 3.0 csatlakozón keresztül kommunikál.

Az ilyen, finoman fogalmazva “hagyományosan hasznos” eszközök mellett pedig egy csomó gyártónál teljesen elgurult a gyógyszer. Már mindenféle kütyü, eszköz és ruha felokosítható, és fel is okosítják. Van például Bluetooth lakat, amin nincs kulcslyuk, vagy kódzár, csak egy csatlakoztatott okostelefonról vagy tabletről nyitható – de vajon mennyire hackelhető a rendszer, lesznek-e digitális tolvajkulcsok? Aztán vannak olyan elmeroggyant megoldások, mint a 94Fifty okos kosárlabdája, ami androidos vagy iOS-t futtató eszközre küldi az adatokat a játékstílusunkról, a bénázásainkról, kiértékelve a teljesítményünket és új technikákat javasolva.

Ami viszont kicsi is, kütyü is, de úgy tűnik, valóban hasznosnak is bizonyul, az a drón. Távirányítható, repülő apróságból megszámlálhatatlan bizzeg a CES standjai körül és fölött, és ezeket mindenféle célokra specializálják a távfelügyelettől a filmezésig. Ott van például a DJI Inspire One, amiből már most szívesen beszereznénk párat szerkesztőségileg. A kamerás minikopter alapból 4K felbontású filmeket, vagy 12 megapixeles képeket tud lőni, ráadásul az irányítása is a legvégsőkig felhasználóbarát. Felszállás után minden lábát és “csápját” behúzza, hogy semmi se lógjon a kamera elé, az okostelefonos vezérlőt nyomogató, magukat vadászpilótának képzelő amatőröket meg olyan automatizmusokkal segíti, mint az automatikus ütközés-gátló.

Bizonyára még lesz jó pár bejelentés a CES-ről, egyelőre itt zárjuk le ezt a cikket, mert olyan kütyüt még nem találtak fel, ami ínhüvelygyulladás nélkül képes egymás után sok tízezer karaktert leírni…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik