Tech

Február elsején visszatérhet mindenki kedvenc közellensége

A világ legnépszerűbb és legtöbbet támadott torrentoldala már visszaszámlál.

Torrentoldalakból van jó néhány, akár világszinten nézzük őket, akár itthon vizsgáljuk az illegális letöltésekre (is) szakosodott linkgyűjtőket. Bár a hazai kalózok inkább az nCore-t, vagy kisebb társait, például a BitHumen-t használják, az tagadhatatlan, hogy a nemzetközi torrentezés koronázatlan királya már jó ideje a The Pirate Bay.

Az oldal történelme virtuális kalózhajóhoz méltó módon kifejezetten viharos volt, a svéd gyökerekkel rendelkező szolgáltatást már egy csomó ország hatóságai üldözték, igyekeztek bezárni, vagy ellehetetleníteni. Az üzemeltetők eddig nagyjából minden esetben meg tudták oldani, hogy a támadások ellenére folyamatosan életben maradjon az oldal, leginkább a szerverek, és a domain költöztetésével próbálkoztak. Ám ahogy arról mi is beszámoltunk, december elején a svéd rendőrség egy minden előzőnél komolyabb razzia során lefoglalta az üzemeltetők szervereit, az akció végén pedig leállt a thepiratebay.se weboldal és annak fóruma a suprbay.org is.

Bár a leállás óta elérhetőek a régi oldal tükrözései, például a thepiratebay.cr címen, azaz Costa Rica-i domainen, az eredeti szolgáltatás folytatásáról egy ideig nem lehetett tudni semmit. Nemrég azonban egy animált kalóz-zászló fölé biggyesztett számláló indult el az eredeti oldalon, amelyet kiokoskodva látható, hogy magyar idő szerint a január 31. és február 1. közötti éjszakán történik valami a hányatott sorsú oldal háza táján. Persze egyáltalán nem biztos, hogy ez az újraindulást jelenti, de azért erősen valószínű, hiszen mi más is lenne a visszaszámlálás végén…?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik